Дјела “екселенције фотографије” пред Бијељинцима

Љ. А.
Дјела “екселенције фотографије” пред Бијељинцима

БИЈЕЉИНА - Изложба фотографија под називом “Ратни фото-репортер Риста Марјановић” аутора Снежане Неговановић и Милојка Гордића из Завода за заштиту споменика културе града Београда, о првом званичном фото-репортеру и ратном извјештачу српске Врховне команде у балканским и Првом свјетском рату, отворена је у Музеју Семберије.

Изложба је постављена  у оквиру обиљежавања стотину година од побједе у Првом свјетском рату, а припремљена је у сарадњи са породицом Марјановић. Неговановићева је истакла да је Марјановић био изузетан фоторепортер који је стварао у периоду од 1910. године до 1960. године. 

- Носилац је титуле “екселенција фотографије” коју је добио од Удружења професионалних фото и филмских радника и уметника фотографије. Његово стваралаштво је оставило значајан утисак на медије и свјетску јавност на изложбама у Паризу, Лондону, Америци, које су организоване пред крај Првог свјетског рата - навела је она.

Марјановићеве фотографије, које су постале иконе страдања српског народа у Великом рату, Бијељинци ће имати прилику да виде до 22. фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана