Дјечји зубар стиже и у Куљане

Данијела Бајић
Дјечји зубар стиже и у Куљане

БАЊАЛУКА - Упркос отежаним условима рада због вируса корона, Служба за стоматологију у Дому здравља Бањалука набавком новог инфо пулта наставила је са модернизацијом својих просторија, а у најави је и отварање нове школске стоматолошке амбуланте у насељу Куљани.

Школска стоматолошка амбуланта, девета по реду у граду, ускоро ће бити отворена у насељу Куљани, гдје има много дјеце, код које здравље зуба варира у зависности од њиховог узраста, социјалног статуса и других фактора.

Према ријечима начелника Службе за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Зорана Гвоздена, у граду тренутно ради осам школских стоматолошких амбуланти, од којих је она у Основној школи “Вук Караџић” на располагању пацијентима обољелим од вируса корона. 

- Имамо изузетну покривеност кад је у питању стоматолошка здравствена заштита на подручју града. Служба за стоматолошку здравствену заштиту је за вријеме пандемије покривала град Бањалуку и околне општине 24 часа дневно. У Поликлиници смо примали пацијенте старије од 19 година у двије смјене, док су дјеца одлазила у Основну школу “Иво Андрић” - казао је Гвозден.

Додао је да то није био сав посао Службе за стоматолошку здравствену заштиту. Од 77 запослених, њих 20 је било ангажовано у хигијенско-епидемиолошкој служби.

- Наши запослени су радили дезинфекцију Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци, гдје су били заражени вирусом корона, превозили обољеле, док су љекари били на телефонским линијама и одговарали на питања грађана те пратили кластере, тако да нисмо били само базирани на стоматологију - испричао је Гвозден.

Дом здравља у Бањалуци је, каже Гвозден, највећа здравствена установа примарног нивоа, те су били присиљени да се у вријеме пандемије много више реорганизују него други како би грађани добили најадекватнију услугу.

- Сад се полако све враћа у нормалне токове, у складу са упутствима Министарства здравља и социјалне заштите РС и нашим протоколима о примању пацијената. Број пацијената, за које на улазу у Поликлинику постоји тријажа, постепено се повећава. Сви наши пацијенти морају попунити упитник и измјерити температуру, па их тек након тога пуштају у зграду Поликлинике. Међутим, и даље настојимо да у чекаоницама не буде гужве и да се одржава социјална дистанца - истакао је Гвозден.

Додао је да редовно провјетравају и дезинфикују просторије амбуланте и опрему, што им одузима вријеме, па и због тога примају мање пацијената него што је то уобичајено.

- Из тог разлога апелујемо на пацијенте да се прије доласка наруче путем телефона, осим хитних случајева које стално примамо - рекао је Гвозден.

Запослени

Зоран Гвозден истиче да у  Служби за стоматолошку здравствену заштиту у Бањалуци није било заражених вирусом корона међу запосленима.

- Ни међу пацијентима у Поликлиници није било заражених. Било је неколико телефонских позива обољелих и њих смо упутили у ковид амбуланту у Основну школу “Вук Караџић” - казао је Гвозден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана