Ђаци из Турске провалили у храм

Крстина Ћирковић
Ђаци из Турске провалили у храм

Братунац - Група ученика из Турске у понедјељак увече је развалила улазна врата православног храма Усековање главе светог Јована Крститеља у Коњевић Пољу код Братунца и насилно ушла у цркву.

Ово је “Гласу Српске” саопштила портпарол Центра јавне безбједности Бијељина Aлександра Симојловић, додајући да је братуначка полиција извршила увиђај и открила починиоце тог недјела. Протојереј ставрофор Борислав Тодић је истакао да је управа овог православног храма поднијела јуче захтјев за утврђивање прекршајне одговорности лица, која су у понедјељак навече насилно ушла у ову цркву. Он је истакао да осуђује овај вандалски чин.

- Управа храма, посебно осуђује, што су у овом случају изманипулисани малољетници, који су страни држављани. Сматрамо да тај вандализам неће ни на који начин допринијети међунационалном разумијевању и бољем суживоту на овим просторима - истакао је Тодић и напоменуо да се у тој цркви обавља богослужење само једном годишње и то 11. септембра када се обиљежава крсна слава храма.

- О том вандализму обавијестила ме полиција, чији су службеници утврдили да је више непознатих лица, насилно ушло у просторије наше цркве у Коњевић Пољу - рекао је Тодић и додао да у храму није било трагова оштећења, ни крађе предмета који се тамо налазе.

- Полиција из Братунца дошла је до сазнања да је ријеч о групи ученика из Турске, који су били у туристичкој посјети БиХ. О свему смо обавијестили надлежног тужиоца, који ради на утврђивању прекршајне одговорности вође пута - рекла је Симојловићева, истичући да управа православног храма у Коњевић Пољу не жели да кривично гони починиоце, већ само тражи њихову прекршајну одговорност.

Фата Орловић

Црква у Коњевић Пољу изграђена је прије 15 година на приватном посједу Фате Орловић. Она је, путем суда, тражила да се измјести тај вјерски објекат, који је био повод за бројне инциденте, па чак и физичке насртаје на свештенике, који су обављали вјерске обреде.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана