Дервента трећи пут заредом без замјерке

Милијана Латиновић
Дервента трећи пут заредом без замјерке

ДЕРВЕНТА - Добивши позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора РС о финансијским извјештајима и усклађености за прошлу годину, Дервента је постала једина локална заједница у Српској којој три пута заредом ревизори нису нашли замјерку.

Након 2014. и 2018. године Дервента је позитивно мишљење ревизора добила и за протеклу годину.

Под лупом ревизора био је консолидовани финансијски извјештај града који обухвата билансе стања, успјеха и новчаних токова, извјештај о промјенама нето имовине те периодични извјештаји о извршењу буџета и извршењу по рачуноводственим фондовима са стањем на дан 31. децембар прошле године. Ревизија је обухватила преглед значајних трансакција, напомене уз финансијске извјештаје и примјену рачуноводствених политика у ревидираном периоду.

- Консолидовани годишњи финансијски извјештај града Дервента истинито и објективно приказује, у свим материјалним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембар 2021. године и извршење буџета за годину која завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања - наведено је у извјештају ревизора.

Осим тога извршена је и ревизија усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима.

- Активности, финансијске трансакције и информације приказане у граду за 2021. годину су, у свим материјалним аспектима, у складу са прописима којима су регулисане - стоји у извјештају.

Ревизори су претресли и јавне набавке спроведене у прошлој години, 241 поступак вриједности нешто више од четири милиона марака без ПДВ-а.

Градоначелник Милорад Симић не крије да је поносан на овакав резултат.

У шали каже да је овај резултат “чудо невиђено” и наставља да само преданим радом и домаћинским пословањем стиже до резултата.

- Као кад идете у школу, учите и учите па дипломирате, е тако је и ово позитивно мишљење наша велика диплома. Иза нас је веома изазован период у политичком смислу, било је потешкоћа у Скупштини града, али се са свим некако изашло на крај. Били смо опрезни, водили рачуна о сваком фенингу - рекао је Симић за “Глас Српске”.

Под лупом ревизора нашли су се и извјештаји јавних установа Центар за социјални рад, вртић “Трол”, Центар за културу, Туристичка организација, Спортски центар, Средњошколски центар “Михајло Пупин”, “Стручна и техничка школа”, Дом здравља и Народна библиотека “Бранко Радичевић”.

Инвестиције

Дервента је град са најмање незапослених у Републици Српској и локална заједница у коју инострани инвеститори радо долазе. Милорад Симић каже да ових дана очекује посјету једног инвеститора из Пољске, који има намјеру да у Дервенти отвори погон.

- И ако не буде у нашем граду довољно радника, за добру плату долазиће људи из околних мјеста, као што долазе и сада - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана