Дервента: Одржана Светосавска академија и дружење просвјетних радника

Срна
Дервента: Одржана Светосавска академија и дружење просвјетних радника

ДЕРВЕНТА - У Дервенти је вечерас одржана Светосавска академија и дружење просвјетних радника, а домаћин овогодишње свечаности био је Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност”.

Директор Установе “Будућност” Дервента Владан Поповић рекао је да се након двије године паузе због пандемије вируса корона наставља традиција заједничког обиљежавања школске славе Светога Саве, у којој су учествовале све основне и средње школе са подручја града.

“То подразумјева Светосавску академију на којој учествују ученици из наших школа и свечану вечеру за раднике који раде у области образовања на подручју града Дервента. У оквиру Академије представили су се ученици из свих школа, приказан је богат културни програм, што је све везано за прославу Светог Саве, крсне славе свих школа у Републици Српској”, рекао је Поповић.

Светосавску бесједу на Светосавској академији говорила је Сања Вуковић, наставник изборних предмета православна вјеронаука и култура религија у Средњошколском центру “Михајло Пупин” Дервента.

“Као живо свједочанство Савиних духовних плодова, ми данас имамо Светосавље. Једни га називају философијом живота, други духовним амбијентом, трећи Православљем српског стила и искуства. Било како било, Светосавље подразумијева интеграцију европске цивилизације у нашу националну културу, односно Православно хришћанство актуализовано у српској култури усвајајући тековине грчке културе”, рекла је Вуковићева.

Ђакон Перица Станојевић, који је и предсједник Светосавске омладинске заједнице, подсјетио је да је у претходном периоду Свети Сава слављен у храмовима и молитве.

“Хвала Богу, поново славимо нашег Спаситеља и Светог Саву кроз Светосавску академију, из уста мале дјеце, основаца и средњошколаца и сви заједно, у сарадњи са Светосавском заједницом. Наша заједница која дјелује при цркви и окупља дјецу, са нама вјероучитењима и свештеницима, а у сарадњи са наставницима и директорима школа, поново је организовала Академију и прославили Светог Саву”, рекао је Станојевић.

Светосавској академији присуствовали су свештеници Српске православне цркве, градоначелник Дервенте Милорад Симић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, народни посланик Игор Жунић, директори основних и средњих школа и други гости.

Након Светосавске академије започело је дружење просвјетних радника основних и средњих школа са подручја града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана