Дервента: Обиљежен Дан ослобођења у Другом свјетском рату

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА - Град Дервента обиљежио је данас 76 година од ослобођења у Другом свјетском рату полагањем вијенаца и цвијећа погинулим и умрлим борцима Народноослободилачког рата на спомен-обиљежје испред Основне школе "Никола Тесла".

Градоначелник Дервенте Милорад Симић честитао је грађанима Дан ослобођења, наводећи да Дервента његује традиције и тековине народноослободилачке борбе.

"Желимо да се подсјетимо тих времена, положимо вијенце и споменемо све оне који су дали животе за оних срећних 50 година. Не можемо да не споменемо и недаће од прије тридесетак година на овом подручју", рекао је Симић новинарима, истакавши да се Дан ослобођења обиљежава уз све епидемиолошке мјере.

Он је навео да је у Дервенти много урађено и да ће то бити уписано у историји за наредне генерације, а да је највећа тековина којом се поноси, како је истакао, нормализација.

"У средини гдје је више од половине становника расељено у немилом отаџбинском рату, гдје је било пуно туге и људских патњи, данас се живи нормално. Три богомоље су на 200 метара, ниједан човјек се не разликује по имену и презимену у смислу да неко вриједи више или мање. То је засигурно највећа тековина у једној средини, а из тога произилазе и привреда, извоз, запошљавање, станоградња и све што чини једни средину срећном", додао је Симић.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Борислав Прерадовић рекао је да је данашањи дан за Дервенту и цијело човјечанство врло значајан.

"Треба да се поштује овај дан јер је крвљу зарађена слобода. Они нису побиједили само војнички они су тада поставили друштвено уређење које је било за сваког човјека. Мислим да нам то сада страшно недостаје", рекао је Прерадовић.

Он је додао да сви морају уложити напоре, посебно они који су осјетили оба времена, да дјеца не иду више у рат, да се стварају мир, слога и поштовање.

"Дервента, односно њена власт је препознатљива у Републици Српској по мјери улагања и помагања. Партизанско гробље које имамо у Дервенти служи за примјер другима по уређењу. Обновљени су споменици у Појезни, Календеровцима, Лугу, Новим Лужанима, Босанском Дубочацу, а у плану имамо да то учинимо за још три споменика", рекао је Прерадовић.

Вијенац испред спомен-обиљежја положио је градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Општинског одбора СУБНОР-а Дервента и Градске борачке организације. Вијенце су положили и делегација Удружења "Јосип Броз Тито", Основне школе "19. април" Дервента, представници политичких партија и Дервенћанин Вито Бојковац. У Центру за културу уприличен је свечани пријем.

Са подручја Дервенте у Другом свјетском рату убијено је 1.350 становника у логорима, затворима и на кућном прагу, подаци су општинског Савеза удружења бораца НОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана