Дервентa: Асфалтирање локалног пута Лексија–Врхови међу капиталним пројектима

ГС
Дервентa: Асфалтирање локалног пута Лексија–Врхови међу капиталним пројектима

Град Дервента ће подржати, кроз План капиталних улагања за 2024. годину, асфалтирање локалног пута Лексија – Врхови у Горњој Лупљаници којим би се остварила боља повезаност између шест дервентских села и града.

Договорено је то на састанку градоначелника Дервенте Милорада Симића са представницима Грађевинског одбора за асфалтирање локалног пута Лексија–Тешића баре -Врхови, стоји у саопштењу предсједника Грађевинског одбора.

– Први човјек града дао је подршку и похвалио активности на пројекту асфалтирања „транзитног“ пута, те рекао да ће се у овај пројекат, који је један од најважнијих преосталих, укључити и локална заједница тако што ће у буџету града за 2024. годину, на ставци капиталне инвестиције, планирати средства за ову намјену. Градоначелник Симић нагласио је да ће локална заједница наредних мјесеци планирати буџет за сљедећу годину, а у њему ће се наћи и ставка за асфалтирање поменутог локалног пута, наводе из Грађевинског одбора.

Неопходно је да се, поред новца који издвоји локална заједница, дио средстава за овај пут обезбиједи и са републичког, те нивоа БиХ.

– Подршку овом пројекту дали су и посланици из Дервенте у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић и Денис Пијетловић. И они су, такође, нагласили да је неопходно да се дио средстава обезбиједи и са републичког нивоа, стоји у саопштењу.

Представници Грађевинског одбора су истакли да је „транзитни“ локални пут од Лексије преко Тешића бара до Врхова, значајан како за саме мјештане села Горња Лупљаница, тако и за становнике шест мјесних заједница јужног дијела дервентског подручја који ће за пет километара приближити радна мјеста, здравствене установе, школе и остале садржаје града становницима овог подручја.

Иницијатива за асфалтирање пута покренута је крајем прошле године, а активности за реализацију пројекта почеле почетком прошлог мјесеца. Иницијатива грађана је прво прерасла у Иницијативни одбор, а потом је формиран и Грађевински одбор од 11 чланова од којих су шест предсједници мјесних заједница Црнча, Осиња, Појезна, Церани, Велика Сочаница и Горња Лупљаница.

Послије формирања Грађевинског одбора једна од најважнијих активности је прикупљање новчаних средстава, па је до 15. септембра 2023. године сакупљено 23.000 КМ. Новац су дали бројни мјештани Горње Лупљанице, али и други донатори попут бизнисмена Жарка Брестовца из Канаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана