Дервенћани шесту годину заредом бициклима стигли у Смољану код Босанског Петровца ФОТО

Милијана Латиновић
Foto: Глас Српске

ДЕРВЕНТА, БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Његујући пријатељство рођено у послијератним годинама, четворица Дервенћана су бициклима превалили пут дуг 200 километара до села Смољана у Босанском Петровцу, гдје ће присуствовати прослави 110 година од подизања храма Светог пророка Илије.

Вожњу пријатељства, како је називају, први пут возили су 2015. године, возећи из Дервенте, преко Прњавора и Бањалуке, савладавајући успоне и кривине на Мањачи, преко Кључа све до Босанског Петровца. Ове године на славу храма стигли су бициклисти Душко Живанић, Душко Таминџија, Данијел Сидлик и Златко Сидлик, а подршка на овом путовању били су им Давор и Габријел Сидлик и Љубиша Ђуричић.

- Већ шест година долазимо на славу храма који је био порушен у рату. Многи Смољанци су у тим тешким годинама уточиште пронашли у Дервенти. Неки су се вратили на своја огњишта, а има и оних који су остали у граду на Укрини. Везе међу нама су нераскидиве. Долазимо бициклима да искажемо поштовање и очувамо пријатељство - рекао је Живанић за "Глас Српске". Додао је да упркос високим температурама нису жељели да прекину традицију, а на путовању које је трајало десет часова, најтеже је било савладати планинске превоје.

- Вјетар преко Мањаче нам је отежавао вожњу, а осим тога тешко је савладати и посљедњи успон, Ланиште, између Кључа и Босанског Петровца - испричао је Живанић, нагласивши да се умор брзо заборави уз пријатну петровачку климу и љубазне домаћине.

Бициклисте је, као и ранијих година, дочекао и угостио парох смољански Бојан Митрић, који је такође поријеклом из Дервенте.

- Идеја је рођена спонтано након што сам ја дошао у Босански Петровац. Позвао сам их да дођу бициклима и у шали казао да ћу им испећи јагње. Није дуго прошло, они су се организовали и дошли и од тада је то постало традиционално дружење уочи Илиндана. Они су одушевљени овим нашим крајевима и сигуран сам да ћемо и у годинама које долазе наставити да јачамо пријатељство између Дервенћана и Петровчана - поручио је Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана