Дарио Балабан најбољи студент у историји Технолошког факултета

ATV
Дарио Балабан најбољи студент у историји Технолошког факултета

Двадесетдвогодишњи Дарио Балабан из Бијељине, најбољи је студент Технолошког факултета у Зворнику. Годинама је у индексу низао само десетке и први је студент у историји тог факултета који је завршио први циклус студија са просјечном оцјеном 10, а да никада није пао ниједан испит.

Каже да је све то било тешко, захтјевало је доста труда, рада, одрицања, али све се на крају исплатило.

"Са ове временске инстанце ми дјелује и не толико тешко, али када се сјетим свих тих дана учења, спремања испита, могу слободно рећи да ми је било веома тешко. Кроз сам факултет биле су ми драге области инжењерског типа. То су углавном механичке операције, дифузионе операције и топлотне операције, такође и математичко моделизовање и анализа процеса", прича Дарио.

Дарио је аутор и коаутор многобројних објављених научних радова. Кроз њих се посветио разлицитим областима као што су полимери и биополимери, електрохемије и заштите материјала. У посљедње вријеме у њима се, каже, нашла и Алумина, односно глиница. Због добре сарадње факултета са овом фабриком, отворена је могућност заједничког рада.

"То је нешто чиме сам почео  да се бавим у посљедње двије године. То је углавном рад у сарадњи са професорима, гдје се професори труде да студенте полако уведу у саму методологију издраде тих научно-истраживачких радова, па сам тако био аутор и коаутор на неколицине научних радова, објављених на међународним  и свјетским конференцијама", каже он.

Осим на факултету, остварује врхунске резултате и у одбојци, коју тренира од дванаесте године. Жеља му је да што прије нађе посао у својој струци, али има амбиције и да се даље усавршава. Планира уписати мастер, а након тога и докторске студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана