“Дани Сребренице 2019” одржано више спортских такмичења

Срна
“Дани Сребренице 2019” одржано више спортских такмичења

Сребреница - У Скеланима код Сребренице данас је организован меморијални турнир у малом фудбалу посвећен бившем предсједнику некадашње општине Скелани Љубомиру Милошевићу Учи.

Турнир је организован у оквиру културно-спортске манифестације “Дани Сребренице 2019”.

Данас је одржан и дјечији турнир у кошарци за дјечаке и дјевојчице у Сребреници, те такмичење у пецању рибе на пловак на вјештачком акумулационом Перућачком језеру на Дрини.

Осим такмичара из Сребренице, сусједног Братунца и Милића, у такмичењу су учествовале и екипе из Бијељине, Зворника, Бајине, Баште, Шапца, Ужица и риболовци из више мјеста у Српској и Србији.

Такмичења су прошла у спортском духу, а посебну пажњу привукао је фудбалски турнир у Скеланима.

За побједнике свих такмичења покровитељ ове манифестације, општина Сребреница обезбиједила је награде.

Заинтересовани су и данас имали могућност да погледају три изложбе које су отворене у Културном центру, Народној библиотеци и Завичајном музеју.

Ријеч је о фото изложби “Мала школа филма”, изложби “Завичајна збирка литерарних радова младих”, те изложби фотографија “Змијањски вез” из Музеја Републике Српске, која ће бити отворена до 14. јуна.

Програм манифестације наставља се сутра представљањем рада Туристичке организације, природног и културног насљеђа општине Сребреница и Националног парка “Дрина”, који је формиран на подручју ове локалне заједнице.

Биће промовисана брошура и “бањачког говора” као нематеријалног културног насљеђа овог краја, које Министарство просвјете и културе Републике Српске планира да кандидује за уврштавање на листу Унеска.

Ријеч је о специфичном усменом језику сребреничких грађевинара, неимара-дунђера, којим су се споразумијевали на градилиштима да их послодавци или представници некадашњих власти не би разумјели. Ово је прво писано издање језичких појмова и израза “бањачког говора”.

“Дани Сребренице” ће 6. јуна бити завршени обиљежавањем Дана Народне библиотеке и додјелом награда ауторима најбољих литерарних, ликовних и фото радова пристиглих на конкурсе.

За ову манифестација, која је отворена прије три дана, припремљен је богат програм са више од 50 садржаја за више од 700 учесника.

Општина Сребреница као покровитељ обезбиједила је 50.000 КМ за одржавање ове манифестације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана