"Дани кошуте" окупили 27 излагача из Херцеговине и Црне Горе

Срна
"Дани кошуте" окупили 27 излагача из Херцеговине и Црне Горе

ГАЦКО - Традиционална туристичко-културна манифестација "Дани кошуте", која промовише домаће производе, старе занате, традиционална јела и стваралачки дух, данас је у Гацку окупила 27 излагача из те и осталих херцеговачких општина и из Црне Горе.

Манифестација је осми пут отворена на платоу код новог Храма Свете Тројице у Гацку.

"Понуда је била разноврсна и за свачији укус, а са сваког штанда ширио се и мирис цвијета кошуте у чију част манифестација и носи име", објављено је на сајту општине Гацко.

Јелица Ковачевић, директор Туристичке организације општине Гацко, која традиционално организује "Дане кошуте", изразила је задовољство што су као и претходних година имали излагаче из Гацка и сусједних општина.

"Била је ово прилика да промовишемо туристичку понуду гатачког краја, нашу културу и традицију, а пријатну атмосферу употпунио је пригодан културно-умјетнички програм", рекла је Ковачевићева.

Бошко Поповац из села Љубомир код Требиња изложио је предмете које ручно израђује од маслиновог дрвета, а његови производи могу се купити у Сплиту, Котору, Будви, Дубровнику, Андрићграду, Међугорју и на више локација у Требињу.

"Ријеч је о племенитом и профитабилном послу који нико други не ради на Балкану осим мене. Радо се одазивам на сајмове, људи су заинтересовани и увијек распродам доста предмета", истакао је Поповац.

На манифестацији су своје производе представили произвођачи, који традиционално праве кајмак, сир из мјешине и јела на традиционалан начин, као што је цицвара са медом и пита.

Међу излагачима била је и Невенка Крстојевић, која сваке године излаже ручне радове, и која је рекла да то ради из хобија, за своју душу, родбину и пријатеље.

"Слабо се цијене ручни радови. Ово је заборављени занат којим се бавим скоро 50 година", рекла је Невенка.

У оквиру манифестације уприличен је и богат културно-умјетнички програм, у којем су учествовали Црквени хор "Света Јелена Анжујска", етно-група "Свети Димитрије", малишани гатачког Дјечијег вртића и остали.

Покровитељ манифестације је општина Гацко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана