Цвијановић: Подршка привредним субјектима са јасним плановима

Срна
Цвијановић: Подршка привредним субјектима са јасним плановима

ДЕРВЕНТА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је током посјете предузећу "Металац МБМ" у Дервенти да је радује што је ово успјешно предузеће са дугом традицијом и добрим производом, препознатим на свјетском тржишту, успјело да превазиђе све изазове и тешкоће током пандемије, те поручила да ће Влада Српске и даље бити подршка привредним субјектима који имају јасан план.

"Ово је успјешно предузеће. Као и сви други током ове пандемије имали су велике изазове, али су успјели да их превазиђу. Радује ме да је у питању организована производња са дугом традицијом и добрим производом који је препознат на свјетском тржишту", рекла је Цвијановићева новинарима након посјете овом предузећу.

Она је изразила задовољство оним што је чула у разговору са власником компаније.

"Овдје се појављује и неки нови партнер, чак и у ово тешко вријеме, постоје пословне везе које се успостављају што ће значити већу производњу у будућем времену. Предузеће је уложило и на иновације, увођење робота у производњу. Иду укорак са временом и потребама данашњег свијета", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је предузеће "Металац МБМ" конкурентно не само на простору Републике Српске, БиХ или цијеле регије, већ и шире.

"Подршка и чињеници да запошљава толики број људи, да извршавају обавезе, да воде рачуна шта су потребе радника и државе", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Влада Републике Српске и републичке институције и даље бити подршка привредним субјектима који имају јасан план, који се боре са проблемима и излазе као побједници из такве борбе.

"Овдје 60 радника има стабилна примања и раде у производном погону који је веома савремен", додале је Цвијановићева.

Власник и директор предузећа "Металац МБМ" Дервента Слободан Голуб захвалио је Цвијановићевој на посјети и прилици да је упозна са производњом у предузећу и мјестом које заузимају на тржишту.

"Од 1999. године до данас у земље ЕУ извезен је 1.941 шлепер робе или 95 до 97 одсто наше производње. Запошљавамо 60 радника. Проблем са короном имали смо до маја, гдје смо имали велики пад производње, али од почетка јуна производња се опоравља и сада скоро да смо се вратили на ниво производње од прошле године", каже Голуб.

Он је навео да је просјечна плата у предузећу у бруто износу 1.975 КМ.

"Радне снаге имамо довољно за сада. У посљедњих неколико година уводимо и роботе у производњу, гдје један робот замјењује три квалитетна радника. На тај начин се уклапамо и у европске трендове и стандарде. Основна производња је метални производ у области грађевинарства", рекао је Голуб.

Осим Цвијановићеве, предузеће је посјетио и начелник општине Дервента Милорад Симић са сарадницима.

Од мале занатске радње, која је основана 1997. године и запошљавала само два радника, привредно друштво "Металац МБМ" је данас израсло у великог извозника и поузданог партнера. Повећањем послова и радника фирма је започела изградњу савремене пословне хале у Лугу.

Успјех преузећа није остао незапажен и 2015. године изабрано је за најбоље мало привредно друштво у избору привредне коморе Републике Српске.

"Металац МБМ" је овогодишњи добитник признања општине - Великогоспојинска повеља за златним грбом, која се додјељује поводом 28. августа - Дана општине Дервента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана