Чувени пасуљ опет замирисао у Ножичком

Дејан Јовичић
Чувени пасуљ опет замирисао у Ножичком

СРБАЦ - Војнички пасуљ Раде Драгомировића (80) из Ножичког већ више од пола вијека није изгубио препознатљив укус, због чега се многи Српчани враћају у завичај да би испробали овај несвакидашњи специјалитет.

Тако је било и у недјељу послијеподне, када је удружење грађана “Моје Ножичко” четврту годину заредом организовало манифестацију “Раде кува гра'“, којој је присуствовало око 120 мјештана и пријатеља овог села.

Међу њима су били и они који су некада стајали у редовима да би стигли до своје порције пасуља, након школског кроса код подручне школе у Ножичком, гдје је Раде, као домар-послужитељ, деценијама припремао оброке за ђаке и брусио куварски занат.

Предсједник удружења “Моје Ножичко” Велимир Микулић каже да се добро сјећа тренутака када су након завршетка такмичења сви трчали до Раде, који им је служио пасуљ у шареним шољама од тврдог папира.

- Жељели смо на истом мјесту оживјети ову традицију, која је већ прве године добро прихваћена. Од тада нам стално долазе бивши ђаци који се нису видјели деценијама, само да би поново испробали чувени пасуљ. Прошле године смо прескочили дружење због пандемије, али сам срећан што смо га наставили и што и садашње генерације имају привилегију да осјете ту чар. Организовали смо за њих фудбалски турнир, а потом и заједнички ручак и све је било као некада - рекао је Микулић.

Курс за кувара Раде је завршио 1964. године и од тада је припремао овај домаћи специјалитет на разним свечаностима у Српцу, али највише у Ножичком, гдје је постао “жива легенда”. Иако је слабије покретан због операције кука, каже да ће се одазивати све док га здравље буде служило, а своје кулинарске вјештине преноси на унука, који му је десна рука, да би традиција била настављена.

- У мом пасуљу нема посебних тајни у припреми, али сам увијек бирао “курузар”, који је најбољи, а кувам и “шарац”, који је такође јако квалитетан. Укуснији је када се прави за већи број људи. Ове године сам га припремао у казану од 130 литара, у којем је било по осам килограма сувих ребара и српске кобасице и четири килограма сланине. Колико сам примијетио, људи су задовољни, али најљепше од свега је што се окупљамо и дружимо - каже Раде.

Међу гостима су били и представници удружења “Наша Лепеница” из Српца, које броји више од 500 чланова и сваке године, на задњу суботу у мјесецу јулу, организују сличну манифестацију у свом селу.

- Добро памтим као дијете да се ниједан посао у сеоском домаћинству није одвијао без куваног пасуља, разних пита и колача и тај дух прошлих времена треба да сачувамо од заборава и покажемо да све оно што је здраво и лијепо можемо сами да произведемо - рекла је представница удружења Далиборка Лакић.

Поред укусног пасуља Ножичани и њихови гости могли су да уживају у домаћим погачама и слатким питама, које су припремале чланице удружења “Моје Ножичко”, које тренутно броји око 270 чланова.

Сеоска слава

Од ове године манифестација “Раде кува гра'“ је уврштена и у календар манифестација које се финансирају из општинског буџета. Из удружења “Моје Ножичко” најављују да ће и наредних мјесеци наставити са разним активностима, међу којима ће традиционално бити обиљежавање сеоске славе Велике Госпојине крајем августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана