Чувају од заборава лик и дјело Ивана Фране Јукића

Милијана Латиновић
Чувају од заборава лик и дјело Ивана Фране Јукића

БАЊАЛУКА - На даскама које живот значе у извођењу студената Фрањевачке теологије из Сарајева, у бањалучком Градском позоришту “Јазавац” на тренутак су оживјели лик и дјело великана Ивана Фране Јукића.

Представа “Корак до Босне” која је одиграна у петак својеврсни је поклон Бањалучанима од Хрватског културног друштва (ХКД) “Напредак”, подружнице Бањалука и први корак тог друштва на путу оживљавања свега што је стварао овај неправедно заборављени великан. 

- Сала је била препуна. Кроз седам сцена драмског приказа, испричан је кратки животопис с важним епизодама Јукићевог живота. За нашу бањалучку подружницу ова представа је била од изузетног значаја. Наша мисија је да му вратимо мјесто на историјској сцени града које заслужује - истакла је предсједница бањалучке подружнице “Напретка” Ружица Шеварика и додала да на овај начин настоје грађанима Бањалуке приближити хрватску културну баштину.  

Представи су  присуствовали генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић, те високи функционери градских културних, образовних и вјерских институција. Шеварика је захвалила пријатељима “Напреткове” подружнице без којих ова представа и не би могла бити реализована, Централној управи ХКД “Напредак” Сарајево, Републичком секретаријату за расељена лица и миграције, граду Бањалука, те пројекту Про-Будућност, Исламској заједници града и “Цроатиа” осигурању. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана