Ћурић: Радници "Свислајона" ће бити заштићени, нећемо дозволити уцјене

Срна
Ћурић: Радници "Свислајона" ће бити заштићени, нећемо дозволити уцјене

ТРЕБИЊЕ - Радници Пословног система "Свислајон" биће заштићени, изјавио је данас градоначелник Требиња Мирко Ћурић, поводом поруке предсједника ове компаније Родољуба Драшковића да ће повући инвестиционе пројекте и привредне дјелатности из Херцеговине, јер није дошло до промјене друштвено-политичког система и привредног амбијента.

- Наша порука је да хоћемо да заштитимо раднике, вриједне људе. Хоћемо да нам се образложи зашто су поједини радници претходних дана послати на принудни одмор? Да ли су ти људи до јуче зарађивали плату и Драшковићу и одређен приход давали Требињу? - упитао је Ћурић.

Он је додао да ће бити учињено све да се заштите радници јер то они заслужују.

- Они ноћима не спавају. То не смијемо дозволити. Ћутали смо данима, а лично сам ћутао због радника, јер су то вриједни људи који заслужују пажњу свих нас, људи који не добијају него зарађују плату. То је уцјена, а уцјене не смију бити у Требињу и Херцеговини и Републици Српској - рекао је Ћурић новинарима.

Ћурић је рекао да ће се заједно са републичким институцијама наћи рјешење за раднике Индустрије алата, али да је неопходно да званични процјењитељи изврше процјену улагања.

- Индустрију алата није изградио ни Родољуб Драшковић ни Мирко Ћурић, изградили су је радници са претходним системом и претходном државом. Према томе, тако треба и да буде у наредном периоду. Треба да процјењујемо ко је шта уложио и дао и колико ко и шта заслужује - рекао је Ћурић.

Он је рекао да Град уважава сваког ко запосли радника у Требињу, али не по сваку цијену.

- Једноставно морају да се знају и поштују правила док смо у систему у ком смо - рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да је управо Драшковић био тај који је прије годину дана забранио бављење политиком у својим компанијама, због чега су радници добијали критике и остајали без посла.

- Ми желимо да знамо да ли имамо уваженог привредника у Требињу и Херцеговини или имамо политичара - рекао је Ћурић и додао да Драшковић треба да размисли каквим људима је окружен.

Када је ријеч о завршетку изградње зграде Гимназије, Ћурић каже да је Град заједно са републичким институцијама спреман да заврши њену изградњу у договореном року до 2021. године, а не како је Драшковић рекао у року до пет до десет година.

Ћурић је подсјетио да је град у зграду Гимназије до сада уложио око три милиона марака, дао земљу на којој се гради, платио ренту и грађевинску дозволу и преузео на себе плаћање ПДВ-а.

Он је рекао да Драшковић треба да се изјасни да ли може да нову зграду Гимназије заврши до предвиђеног рока, јер ће у супротном то умјесто њега учинити Град и Република.

- Обећали смо да ћемо изградити Гимназију до 2021. године. Хоћемо да испунимо обећање- поручио је Ћурић.

Драшковић је поручио да остаје досљедан себи да ће повући инвестиционе пројекте и привредне дјелатности из Херцеговине, јер није дошло до промјене друштвено-политичког система и привредног амбијента.

У допису који је, између осталог, послат медијима, Драшковић је навео да Влади Републике Српске или ХЕТ-у поклања 64,31 одсто акција у Индустрији алата, уз законску обавезу да "Свислајон групи" Нови Сад плате 8.750.025 евра колико је ова група, како каже, инвестирала у ИАТ.

- Нудимо вам на продају фабричке хале у Невесињу, како бисте дошли до пословне инфраструктуре, ради реализације вашег привредног развоја Невесиња  навео је Драшковић у допису и додао да је рок за изјашњавање 15. децембар и да ће, у супротном, "Свислајон група" 21. децембра блокирати пословне рачуне ИАТ-а и покренути законску наплату својих потраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана