Чубриловић: Наставити рад на унапређењу управе и локалне самоуправе

Срна
Чубриловић: Наставити рад на унапређењу управе и локалне самоуправе

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је у Бањалуци изразио наду да ће бити настављена успјешна сарадња са представницима Савеза општина и градова када је ријеч о унапређењу законодавства у области управе и локалне самоуправе у Српској.

Чубриловић је рекао да Савез активно учествује у раду Народне скупштине када је ријеч о побољшању поменутог законодавства.

"Очекујемо да наша сарадња буде успјешна и у периоду пред нама, који је специфичан и због кохабитације у многим локалним заједницама. Циљ је да у наредним мјесецима дефинишемо законска рјешења која ће отклонити недостатке када је ријеч о функционисању појединих локалних власти", додао је Чубриловић.

Он је нагласио да овакву сарадњу законодавних институција и локалних заједница треба посматрати као допринос даљој демократизацији Српске и окружења.

"У обраћању сам данас пожелио начелницима и градоначелницима у Српској успјешан рад", рекао је Чубриловић на конференцији за новинаре у Народној скупштини након сједнице Савеза општина и градова, којој су присуствовали премијер Републике Радован Вишковић и министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић.

Вишковић је рекао да је Савез организација од јавног интереса Српске, те партнер с којим извршна и законодавна власт имају коректну сарадњу у изради аката у домену управе и локалне самоуправе, а све с циљем проналаска најбољих рјешења у датом моменту.

Он је рекао да од Савеза очекује да понуди рјешења када је ријеч о измјени аката у области локалне управе и самоуправе, јер крајем јуна истиче рок локалним заједницама да ускладе број запослених по стандарду – три запослена на 1.000 становника.

"Ту морамо трагати за рјешењем јер нисам сигуран да већина заједница то може испоштовати. Дакле, ресорно министарство и Савез имају довољно времена да се пронађе најбоље рјешење од интереса за Српску и саме локалне заједнице“, оцијенио је Вишковић. Он је рекао да су се многе локалне заједнице одговорно понашале када је

ријеч о санирању економске и здравствене кризе узроковане пандемијом вируса корона.

"Доносиле су адекватне мјере да заштите здравље људи и локалну економију. Влада је у том смјеру лани обезбиједила 30 милиона КМ помоћи локалним заједницама Српске, што је на неки начин смањило штету коју су имале од пандемије. С том помоћи је готово анулирана штета које су локалне заједнице имале по питању губитка када је ријеч о индиректним порезима", каже Вишковић.

Он је рекао да очекује да Савез изабере руководство које ће, као и до сада, бити "мало аполитично".

"Надам се да ћемо наставити коректну сарадњу", додао је Вишковић.

Досадашњи предсједник Савеза Љубиша Ћосић рекао је да у овом савезу окупљају 64 локалне заједнице у Српској и да се партнерска сарадња са законодавном и извршном влашћу одвија у корист грађана.

"Влада је лани у јуну дозначила 30,5 милиона КМ свим локалним заједницама и тиме надомјестила штету коју смо имали у буџетима по основу губитка од ПДВ-а", навео је Ћосић.

Он је додао да је помогла и чињеница да су у локалним заједницама имплементирани бројни капитални пројекти, те да се у сарадњи са Владом води рачуна о изузетно неразвијеним локалним заједницама.

Ћосић је навео да до сада нису разговарали о умањењу или увећању надлежности (градоначелника) начелника или било кога, али да је било приче о скраћивању рокова код формирања власти у локалним заједницама.

"Причали смо о томе како да у случају опозива омогућимо одређену врсту кохабитације између извршне власти и скупштина. Циљ је, свакако, унапређење локалне управе и самоуправе", рекао је Ћосић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана