Цртежима и јеловницима оживљене трпезе предака

Ј. К.
Цртежима и јеловницима оживљене трпезе предака

ТРЕБИЊЕ - Дјечаци и дјевојчице протеклог викенда у Музеју Херцеговине у Требињу имали су прилику да уче о традиционалним јелима тог поднебља, а своје идеје о томе како треба да изгледају трпезе пренијели су и на папир.

Мали музеалци су, како је објављено на друштвеним мрежама требињског Музеја, учили о традиционалној херцеговачкој храни, начину припремања, али о и неким аутохтоним сортама житарица, воћа и поврћа.

Исхрана предака се, додали су, заснивала на различитим пољопривредним културама, млијечним производима и месу домаћих животиња.

- На радионици су наши музеалци научили шта је кукуруз стодањак, пасуљ пољак, каква је то риба гаовица, како се прави сир из мјешине и пршута те како да препознају прави мед. Најмлађи међу њима су представили своју омиљену храну на цртежима, док су старији правили јеловнике за своје ресторане традиционалне кухиње. За крај, кроз кратки квиз дошли смо до закључка да међу музејским ђацима има правих познавалаца и љубитеља херцеговачке кухиње - истакнуто је у објави.

Радионицу су водили виши кустос етнолог Божана Ђузеловић и музејски педагог Симо Радић, уз помоћ Сандре Лучић и Татјане Видачић.

Музеј Херцеговине Требиње једна је од најстаријих културних установа у источној Херцеговини и посједује велики број експоната који потврђују да су на овом подручју постојале различите културе и цивилизације, почевши још од праисторије па, у континуитету, све до савременог доба.

Након љетног распуста и повратка у школске клупе, а самим тим и у музеј, започет је овогодишњи нови циклус музејских радионица.

Пуни утисака са протеклог распуста, инспирисани пејзажима Милене Шотре и Атанасија Поповића, школарци су представили дестинације које су овога љета посјетили или планирају да посјете једног дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана