Чланице Удружења жена из Српца организују радионице о припреми зимнице: Кулинарске тајне откривају младима

Дејан Јовичић
Чланице Удружења жена из Српца организују радионице о припреми зимнице: Кулинарске тајне откривају младима

СРБАЦ - Како кулинарски рецепти наших предака не би пали у заборав, чланице Удружења жена из Српца започеле су припрему домаће зимнице коју под властитим логом презентују на продајним изложбама, а своја искуства ће кроз радионице преносити и младима.

Предсједница овог удружења Весна Смиљанић рекла је да се идеја родила спонтано јер су многи Српчани показали интересовање за њихов рад од оснивања у марту ове године, па су одлучиле да се креативно остваре и на овај начин.

- Свака од нас има своје хобије, било да се ради о шивењу, везењу, хеклању или изради уникатног накита и сувенира, а доста тога што направимо се прода. Будући да у слободно вријеме спремамо и разне специјалитете, одлучиле смо да се удружимо и на овом пољу и направимо квалитетан домаћи производ. Од сваке чланице смо покупили по неку тајну кулинарског заната јер више жена на једном мјесту зна много више него једна - каже Весна.

Ајвар, пекмез, сокови, ликери и други производи за кратко вријеме пронашли су пут до купаца, а до сада су организовали неколико продајних изложби у Српцу. Чим се смири пандемија вируса корона, планирају учешће и на разним изложбама и фестивалима широм Српске.

- Наше опредјељење је да правимо домаће производе искључиво онако како су то радиле наше мајке и баке. Кренули смо од раног прољећа правећи сок од вишања, а затим смо обрађивали и остало воће и поврће како је стизало током сезоне. У активностима је учествовало више од половине наших чланица, од брања и прикупљања воћа па све до израде - рекла је Смиљанићева.

Како би своја искуства пренијели на будуће генерације, удружење ће у сарадњи са Општинском управом и неформалном групом младих “Свјетлост” из Српца организовати обуку младих за израду зимнице по традиционалним рецептима, а пројектом су предвиђене три практичне радионице за око 60 полазника.

Представница неформалне групе Драгана Ђаковић рекла је да ће на двије радионице бити рађена прерада воћа, а на три прерада поврћа. Како каже, пројекат ће финансирати општина Србац, а дио добијених производа подијелиће у хуманитарне сврхе путем Центра за социјални рад Србац.

- Млади ће проћи кроз све фазе израде зимнице, од прикупљања и избора воћа и поврћа, преко упознавања са средствима за рад до добијања финалног производа по старим рецептима наших бака. На овај начин ће се продуктивније искористити слободно вријеме и промовисати здрава исхрана - рекла је Ђаковићева.

Домаћа зимница, као и други производи србачког удружења жена, могу се купити сваког радног дана на продајном штанду у близини зелене пијаце у Српцу.

 Цијене

Удружење жена у својој понуди има домаћи ајвар од печених паприка по цијени од десет КМ, домаћи ајвар од куваних паприка по цијени од пет и осам КМ, док је за пекмез од шљиве, те од малине и брескве потребно издвојити пет марака. Сок од вишње је четири, од купине шест, а од боровнице осам КМ, док је хладно цијеђени сок од ароније 12 КМ и ликер од боровнице и ароније седам КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана