Чеси чувају успомене на рађање Нове Веси

Дејан Јовичић
Чеси чувају успомене на рађање Нове Веси

Србац - Општину Србац кроз историју су насељавали народи из разних крајева Европе који су се уклапали у живот са домаћим становништвом и прихватали локалне обичаје и традицију, а међу њима и Чеси, који су се ових дана окупили у селу Нова Вес, како би обиљежили 125. годишњицу од доласка Чеха у србачке крајеве.

Чешка национална мањина стигла је у оквиру аустроугарског програма насељавања сељака у сјеверну Босну и основала србачко село Нова Вес у којем живи од 1894. године. У србачку општину је стигло 25 породица из Чешке и Моравске чији број је до 1937. године нарастао на 70 породица, док данас живе у свега шест домаћинстава.

Иако су се у међувремену раселили широм бивше Југославије, не заборављају своје коријене због чега се у родном селу окупљају сваког септембра како би обиљежили празник Мале Госпе и обишли гробове предака.

На традиционално дружење које је одржано у друштвеном дому Удружења “Чешка беседа” у Новој Веси и овога пута стигло је око 150 припадника чешке народности из Бањалуке, Приједора, Прњавора, Српца и Славонског Брода. Предсједник “Чешке беседе” из Нове Веси Вјекослав Кратофил каже да се на овај начин евоцирају успомене на давна времена када су Чеси живјели са локалним становништвом примјењујући бројна знања и искуство које су понијели са собом, нарочито када је ријеч о изградњи инфраструктуре и обради земље.

- Међу породицама које су се доселиле у Нову Вес било је доста мајстора и занатлија који су крчили брда, подигли куће, а затим до 1938. године саградили цркву и дом “Чешке беседе” у којем се се организовала разна дружења уз чешке плесове и пјесме - рекао је Кратофил и додао да су Чеси први на ово подручје донијели кромпир као повртарску културу и винову лозу.

Србачки историчар и публициста Данило Кошутић каже да се насеље у почетку звало Кобаш, а од 25. марта 1901. Кобашки Луг, да би 16. октобра 1908. године промијенило назив у Нова Вес, што значи “Ново Село”.

- Имена 25 домаћина првих досељеника Чеха уклесана су на спомен-плочи која је 1954. године, поводом 60-годишњице доласка, постављена на друштвеном дому “Ческа беседа”. Дом је реновиран 2000. године донацијом Владе Чешке Републике - рекао је Кошутић истичући да су представници чешке Владе и амбасаде редовни гости на оваквим окупљањима.

Тако је било и на овогодишњем дружењу које је увеличала замјеница амбасадора Чешке Републике у БиХ Соња Убовић. Она је заједно са начелником Српца Млађаном Драгосављевићем примила захвалницу за помоћ у организацији манифестације и подршци раду удружења.

- Водимо рачуна о чувању успомена на заједнички живот са националним мањинама, попут Чеха, Украјинаца, Пољака и других који су у великом броју насељавали србачку општину, а неки овдје и данас живе. Иако је процес индустријализације учинио своје због чега су многи одселили у потрази за бољим животом, оваква окупљања су начин да сјећања на давна и лијепа времена никада не изблиједе - рекао је Драгосављевић.

Књига о досељавању

Долазак Чеха на ове просторе и њихов живот са локалним становништвом најбоље је описао србачки професор Мирослав Стојковић који је објавио књигу “Нова Вес од 1894. до 2004. године”. Ријеч је о монографији у којој је описан животни пут 25 чешких породица и 116 њихових чланова који су стигли на ове просторе као колонисти 1894. године. Књига је написана на 684 странице и проткана са 905 фотографија, 112 факсимила и 20 породичних родослова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана