Центар за његу Шамац: Сваким даном све већа потреба за помоћ старим лицима

Srna
Центар за његу Шамац: Сваким даном све већа потреба за помоћ старим лицима

ШАМАЦ - Услуге Центра за његу и помоћ при Црвеном крсту општине Шамац од његовог оснивања 2018. године користило је 120 лица, а само за пет мјесеци ове године 60 и тај број се повећава из дана у дан, рекла је Срни водитељ овог центра Драгана Софреновић.

Она је истакла да како млади одлазе са подручја општине Шамац, остају старије особе којима је неопходна помоћ, тако да је потреба за медицинским услугама, индивидуалном његом и друштвеном помоћи, које они пружају својим корисницима, све већа.

Софреновићева је навела да Центар за његу и помоћ оформљен при Црвеном крсту Шамац у оквиру пројекта "Здраво старење" који су реализовали швајцарски Црвени крст и општина Шамац од којих добијају одређену своту новца коју користе за медицинске потребе, гориво и плате.

"Општина Шамац поред тога финансира и 10 корисника који нису у могућности да партиципирају наше услуге, а корисници наше услуге плаћају 4,5 КМ по сату", навела је Софреновићева.

Према њеним ријечима, у Центру за његу и помоћ запослено је четворо радника, као и једно повремено, а од швајцарског Црвеног крста добили су ауто за рад на терену и електрична бицикла која им олакшавају рад.

У вријеме епидемије вируса корона од швајцарског Црвеног крста добили су и донацију рукавица, дезинфекциони материјал, маске, док су од штампарије "Кула" добили визире које су користиле на терену.

Софреновићева је додала да су у то вријеме , осим редовних обилазака корисника, са волонтерима Црвеног крста обилазили старе и болесне и обављали куповине за њих, уз све мјере заштите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана