Букова глава рај за љубитеље зимских спортова

Милош Васиљевић
Букова глава рај за љубитеље зимских спортова

СРЕБРЕНИЦА - Након вишегодишњег чекања мјештани, али и гости, дочекали су да на скијалишту на Буковој глави у Сребреници уживају у зимским чарима па тако више неће морати ићи на удаљене планине.

На тој локацији скијало се и прије 39 година када је инсталиран лифт, али је прекинуто током ратних збивања. Уз добру вољу привредника и општине Сребреница ово скијалиште је оживљено.

А да је тај подухват био пун погодак показала је, према ријечима директора центра “Јавор ски” Мирослава Матића, велика посјећеност и протеклог викенда.

- Идеја да реализујемо овај пројекат потекла је да од мјештана Сребренице и Братунца. На самом почетку било је пуно изазова и бојазни да нећемо успјети у тој намјери, али смо урадили ствари које се већ виде на терену - рекао је Матић за “Глас”.

Према његовим ријечима, село Ћићевци права је оаза мира и идеално мјесто за зимски туризам.

- Сама локација била је добра основа, имајући у виду да је на овом мјесту 1984. године било прво скијалиште на нашем подручју. Сребреничани и гости су радо и тада посјећивали ову локацију, а ево то чине и данас - рекао је Матић.

Додаје да је до сада у ову локацију уложено 100.000 КМ већим дијелом из кредита, али и уз подршку општине Сребреница. Он сматра да је ово и најпозитивнија прича из те општине посљедњих неколико година.

 - Имамо мини ски-лифт, дужина је непуних 300 матара, али и дјечију стазу за санкање. За викенд је било пуно, највише дјеце. Тренутно је висина снијега између 20-30 центиметара, а прижељкујемо га још - рекао је Матић нагласивши да се ски-лифт налази на више од 650 метара надморске висине.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је за “Глас Српске” да ће ово скијалиште обогатити туристичку понуду општине.

 - Та атракција је “живјела” и прије рата, али ратна дејства су је зауставила. Захваљујући привредницима и општинској управи и уз адекватне људе који ће то водити имаћемо планинску атракцију. Већ се показало као добра прича коју су поздравили, како Сребреничани тако и мјештани из околних градова - рекао је Грујичић.

Сребреничани су већ пуни утисака. Зекаријах Хаџић у суботу и недјељу био је на Буковој глави, а за “Глас” поручује да ће ово мјесто у будућности бити од непроцјењивог значаја.

 - На само осам километара од центра Среберенице сада имамо ски-центар, најпозитивније што се десило посљедњих година код нас. Овај пројекат је свјетло на крају тунела. Цијене су повољне па свако може себи приуштити да дође - додао је Хаџић.

Каже да је на стазама срео и људе из Зворника и Србије који су дошли да уживају.

- Идеално је за породицу, за санкање и скијање, само још да буде поправљен приступни пут. Апелујемо на све институције да помогну да буде асфалтиран. Када то буде поправљено, биће ово регионална атракција. Када видите осмијех на лицу људи, и да се не примијети никаква разлика, то нема цијену, значи да смо на добром путу - рекао је Хаџић.

Бања Губер

Први човјек Сребренице Младен Грујичић наглашава да туристичке потенцијале морају искористити. Планински су већ препознати, идући морају бити и бањски.

- Ако успијемо да покренемо бању Губер онда ћемо имати комплетну понуду за сва годишња доба - рекао је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана