Буџет недовољан за све захтјеве кланичара

Анита Јанковић Речевић
Буџет недовољан за све захтјеве кланичара

БАЊАЛУКА - Кланичари и прерађивачи меса у Српској желе да откупе четири пута више товне јунади и троструко више свиња у односу на квоте које је ресорно министарство спремно да субвенционише с циљем стабилизације тржишта и заштите домаћих фармера.

Због пада потражње за месом и немогућности извоза током пандемије вируса корона, Влада РС обезбиједила је три милиона КМ за хитан откуп стоке са домаћих фарми, а Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС почетком прошле седмице позвало је кланичаре и прерађиваче меса са сједиштем у РС да искажу интерес за откуп 6.000 грла домаће јунади минималне тежине 600 килограма и 10.000 домаћих свиња минималне тежине 110 килограма.

Заинтересовани су пријаве требало да доставе до петка у 16 часова, а минималне количине за које је откупљивач могао исказати заинтересованост нису смјеле бити мање од 200 грла јунади, односно 500 свиња за период откупа од три мјесеца.  

Вршилац дужности директора Агенције за аграрна плаћања РС Предраг Сладојевић истакао је да се на позив пријавило 25 откупљивача.

- Они су изразили жељу за откупом 26.000 комада јунади и негдје око 30.000 свиња, што је знатно више од квота које смо објавили. Упркос великом интересовању, нећемо моћи угодити свим жељама, с обзиром на расположива средства, јер је Влада РС донијела закључак да ће издвоји два милиона марака за откуп јунади и милион КМ за откуп свиња - рекао је Сладојевић. 

Он је истакао да је ресорно министарство кроз мјеру интервентног откупа узгајивачима обезбиједило загарантовану цијену.

- Јунад ће се откупљивати по минималној цијени од 3,80 КМ по килограму, док ће се се килограм свињетине плаћати 2,8 КМ - навео је Сладојевић. 

Власник и директор бањалучких месница “Код Лазе” Лазо Шешић исказао је интересовање за откуп 400 јунади и 1.500 свиња.

- Будући да ће откуп трајати до краја октобра, то су неке квоте које реално можемо реализовати, али опет све зависи од потражње на тржишту. Настојаћемо да испунимо квоте и помогнемо домаће узгајиваче - каже Шешић. 

Он је истакао да су откупне цијене које министарство гарантује фармерима превисоке, с обзиром на смањено пословање претходних мјесеци.

- Цијене јесу нешто више, али не можемо гледати ни само себе. Морамо помоћи и сточаре, који, ако једном угасе производњу, касније тешко могу да је покрену. Тренутно су у врло незавидној ситуацији, тако да ова мјера Министарства пољопривреде стиже у прави час - наводи Шешић.

На позив се пријавило и требињско предузеће”ТДС Терана”.

- Пријавило смо откуп 200 јунади и 500 свиња, јер је у захтјеву било наведено да је то минимално, међутим, неке наше реалне тромјесечне потребе су око стотињак јунади, будући да мјесечно кољемо од 35 до 40 бикова, али видјећемо шта ће бити и колико ће нам одобрити - истиче власник и директор предузећа “ТДС Терана” Саво Терана и додаје да ће захваљујући интервентном откупу узгајивачи добити бољу цијену, а прерађивачи меса субвенцију, тако да ће сви бити на добитку.

Узгајивачи

Узгајивачи стоке у Српској већ неколико мјесеци муку муче са слабим пласманом свиња и јунади на тржиште јер је епидемија вируса корона одгодила разне прославе, што је преполовило продају и напунило фарме.

Предсједник Удружења товљача говеда РС Горан Митровић рекао је раније да ће мјера ресорног министарства значајно релаксирати ситуацију, те да ће им овај интервентни откуп значити више од оног зимус, јер је ситуација тренутно много гора у односу на ону у зимским мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана