Помоћ малишанима из Српца стиже са свих страна

Дејан Јовичић
Помоћ малишанима из Српца стиже са свих страна

СРБАЦ - Дјеца са потешкоћама у развоју понекад се неправедно налазе на маргинама друштва, иако имају исте потребе као њихови вршњаци, да склапају пријатељства, играју се, воле и буду вољени, и тек онда када људи промијене свијест и буду спремни да прихвате различитости, њихов живот биће квалитетнији.

Поручила је то извршна директорица Невладине организације "Миленијум" из Српца Санела Видовић, која од ове године покреће креативно-едукативне радионице са члановима србачког удружења "Извор".

Видовићева каже да већ годинама раде са овом дјецом кроз разне активности, али ће новим пројектом веза малишана са њиховим вршњацима из Српца бити много јача.

- Од почетка другог полугодишта преко Савјета ученика анимираћемо средњошколце који ће кроз шест радионица учити дјецу са потешкоћама у развоју како се израђују украсне флаше, накит и други уникатни предмети. Радили смо повремено сличне радионице, међутим, овај пут ћемо обухватити већи број дјеце како бисмо се боље упознали и једни другима чешће долазили у посјету - рекла је Видовићева и додала да чланови аматерског позоришта, које дјелује при "Миленијуму", већ годинама изводе представе у "Извору", што је још један вид сарадње са овим удружењем. 

На сличан начин сарадњу са "Извором" је успоставило и Дјечије одјељење Народне библиотеке из Српца, које малишане учи како се фарбају васкршња јаја, израђују украсне честитке и друге занимљиве технике.

- Сваке године поводом светосавских празника посјећујемо "Извор" како бисмо дјеци и њиховим родитељима уручили бесплатне годишње чланске карте за библиотеку, што ћемо учинити и ове године - казала је координатор Дјечијег одјељења Каролина Станишљевић.

Предсједница "Извора" Мира Татић каже да терапеутске услуге у Центру за дјецу са посебним потребама тренутно користи више од 50 лица са сметњама у развоју.

- Бесплатне услуге нашег центра могу користити сва лица са инвалидитетом, без обзира на старосну доб. Они који не желе третман логопеда и дефектолога могу доћи да се друже кроз радионице и приредбе - рекла је Татићева. Она је подсјетила да су прије годину кренуле терапије у хидромасажној кади, коју им је донирала Амбасада Републике Кореје, што је значајно унаприједило терапеутски рад.

- У том погледу посебно нам је помогао србачки привредник Драган Татомир, који је од јануара прошле године сваког мјесеца на наш рачун уплаћивао по 200 КМ како бисмо платили физиотерапеута који обавља подводну масажу. Захваљујем и другим донаторима из цијеле БиХ и дијаспоре који нам помажу дуже од деценије - казала је Татићева.

Сваке године одређен број дјеце из "Извора" бесплатно љетује на Црногорском приморју у склопу пројекта "Социјализација дјеце у Републици Српској", који реализује Јавни фонд за дјечију заштиту РС, а општина Србац им обезбјеђује џепарац. 

Начелник Српца Млађан Драгосављевић истиче да су се у протеклом периоду трудили да значајније помогну рад "Извора" повећањем средстава из буџета у прошлој години са 18.000 на 35.000 КМ. 

- Ове године смо додатно увећали средства за превоз и смјештај дјеце са потешкоћама у развоју која се школују у другим градовима, са 25.000 на 40.000 КМ - рекао је Драгосављевић. 

 

Хуманитарни концерт

Другу годину заредом подршку дјеци са посебним потребама пружа и музички састав "Теа Микић & Бротхерс", који ће одржати хуманитарни концерт 1. фебруара у Дому културе у Српцу. Сав приход од продатих улазница чланови групе, који су поријеклом из Српца, усмјериће за Удружење "Извор" и обољелу дјецу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана