Број предузетничких радњи у Семберији обара рекорде: Занатство се вратило на велика врата

Љиљана Алексић
Број предузетничких радњи у Семберији обара рекорде: Занатство се вратило на велика врата

БИЈЕЉИНА - Упркос изузетно тешкој години за пословање и пандемији вируса корона предузетништво у Семберији је у експанзији, што потврђују и подаци према којима је почетком јуна у Бијељини било регистровано близу 2.000 радњи, што је највећи број у посљедњих десетак година.

- Имамо 1.973 активна предузетника у Бијељини. То је заиста одличан резултат, ми годинама покушавамо да достигнемо цифру од 2.000 активних предузетника. Сада је извјесно да ћемо до половине године тај број и достићи - рекао је извршни директор бијељинског Занатско-предузетничког удружења “Предузетник” Милорад Стевић.

Од 1. јануара до 1. јуна ове године у Бијељини су отворене 202 занатско-предузетничке радње, што је, како каже Стевић, незапамћено, а тај резултат није забиљежен ни у вријеме највећег процвата предузетништва, прије почетка фискализације на овим просторима.

Занатство се у Семберију вратило на велика врата, јер је након дужег низа година преузело примат над трговинским радњама.

- Први пут имамо већи број отворених занатских радњи у односу на број трговачких, које су годинама биле на првом мјесту у Семберији. Спектар дјелатности је различит. И ми смо изненађени колико су наши грађани иновативни у осмишљавању бизниса - каже Стевић.

Своју будућност у сектору занатства виде многи Бијељинци, међу којима је и Маја Мршић, која је ове године озваничила је свој бизнис.

Годинама је за своје потребе сакупљала биљке од којих је правила мелеме, а захваљујући подстицајима одлучила се да отвори и радњу у којој нуди оно што произведе.

- Требало је доста рада, труда и напора, али се исплатило. Данас сам срећна, живим свој сан. Радим оно што волим и зарађујем. Своје производе полако шаљем у разне продавнице, а ускоро ћу озваничити и сарадњу са предузећима у Сарајеву. Планирам да ускоро покренем и заштиту жига - каже Мршићева.

Њен суграђанин Горан Стевановић, по занимању РТВ механичар, један је од ријетких који се још баве овим занатом.

- Намети јесу велики, али када измирим све обавезе, нешто се и заради. Било би добро када би се млади више занимали за овај занат - каже Стевановић.

Подстицаји

У Удружењу “Предузетник” истичу да су до јачања предузетништва довели синергија локалне и републичке власти, те подстицајна средства Завода за запошљавање РС, али и града Бијељине.

- Завод за запошљавање Српске је уложио значајна средства у програме самозапошљавања и запошљавања, посебно рањивих група, а и град ове године издваја никада већа средства. Агенција за развој малих и средњих предузећа имаће на располагању око 90.000 КМ за јавне позиве, град Бијељина даје ванредно 200.000 КМ за око 500 привредника који су претрпјели највеће губитке током пандемије, а имаћемо и 130.000 КМ по основу концесионих накнада које ће такође бити пласиране у предузетништво, односно искључиво у процес самозапошљавања - наводи Милорад Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана