Брод: Успоставити модел одрживог управљања отпадом

Срна
Брод: Успоставити модел одрживог управљања отпадом

БРОД - У Броду је потписан споразум у оквиру реализације пројекта "Успостављање модела одрживог управљања отпадом у општини Брод", чија је вриједност 155.715 КМ, а учешће општине у пројекту је 71.394 КМ.

Споразум су потписали начелник општине Брод Зоран Видић, директор предузећа "Комуналац" из Дервенте Денис Пијетловић и предсједник Невладине организације "Аргс" из Брода Милан Зечевић.

Пројекат се реализује у оквиру финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској за 2020/2021. годину.

Начелник општине Брод Зоран Видић каже да је циљ споразума адекватно збрињавање отпада.

"На појединим граничним подручјима између општина појављују се дивље депоније које ћемо заједничким снагама уклањати. На тај начин ћемо и релевантним институцијама, прије свега Фонду за заштиту животне средине Српске, показати да имамо и вољу, али и начине да збрињавамо отпад на подручју наших општина", рекао је Видић новинарима.

Предсједник Невладине организације "Актив развоја грађанске сфере" из Брода Милан Зечевић каже да је, према пројектној динамци, предвиђено да један од партнера на реализацији овог пројекта буде неко из невладиног сектора.

"Желим да изразим задовољство што смо имали прилику да помогнемо при реализацији овако важне акције. Наша обавеза у овом пројекту подразумијева организацију предавања на тему уклањања дивљих депонија и начина управљања отпадом како би еколошки стандард наше општине подигли на један виши ниво", рекао је Зечевић.

Директор предузећа "Комуналац" из Дервенте Денис Пијетловић истакао је да је обавеза предузећа као партнера да пренесе знања и искуства стечена током процеса увођења модела предселекције и рециклаже отпада у општини Дервента.

"У том смислу планирано је да одржимо још три састанка у наредном периоду, а први наредни ће бити у Дервенти", рекао је Пијетловић.

Из Невладине организације "Аргс" саопштено је да се пројектом обезбјеђују материјални услови за набавку новог ауто-подизача контејнера, чиме се стварају предуслови за проширење обухвата одвоза отпада са руралног продручја општине Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана