Брод: У шаторски карантин смјештена 23 лица

Срна
Брод: У шаторски карантин смјештена 23 лица

БРОД - У шаторски карантин у Броду смјештена су 23 лица која су ушла у БиХ на граничном прелазу на подручју ове општине, потврдио је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Илија Јовичић.

Јовичић је јутрос на свом "Фејсбук" профилу написао да међу тим лицима нема Брођана. Шаторски карантин, који се налази у Змај Јовиној улици, од синоћ је у функцији.

Јовичић је синоћ објавио да ће полиција у тај карантин спроводити сва лица која улазе на подручје ове општине на граничном прелазу, након контроле санитарног инспектора и узимања података.

Према подацима, које је навео, јуче до 16.00 часова у Броду су у кућној изолацији била 222 лица, а за 29 особа истекао је рок обавезне изолације. У вези са поступањем са лицима у шаторском карантину, Јовичић је прецизирао да љекар узима брис од сваког, контролише температуру и друго, попуњава обрасце и електронски упућује на потребне адресе.

 "Лица из Федерације БиХ /ФБиХ/ под пратњом се спроводе до границе са ФБиХ и упућују у матичне општине, просљеђујући и податке, и то сваки дан у 13.00 часова. Лица из ФБиХ која имају повишену температуру и симптоме вируса одмах се упућују у болницу у Добој на даље поступање", навео је Јовичић.

Он је рекао да се лица из Републике Српске смјештају у шаторе у централном карантину у Броду гдје чекају налаз бриса, односно резултате тестирања.

"По добијеним налазима, максимално 24 часа од уласка у карантин, у зависности од резултата теста поступак је да се лица за која је утврђено присуство вируса корона превозе Бањалуку у карантин, односно лијечење. Лица за која је утврђено да немају нови вирус упућују се у општинске карантине, свако у своју општину", навео је Јовичић.

Према његовим ријечима, као најповољнија локација за смјештај лица која су из Брода одређена је Тениска дворана у Дому спортова, посебан улаз из рукометног игралишта.

"Брођани у карантину остају 14 дана након чега ће уз љекарско увјерење моћи да га напусте и иду кући уколико љекарски налаз буде негативан", појаснио је Јовичић.

Он је позвао становнике Брода да остану код куће и да о мјерама које се спроводе обавијесте пријатеље, родбину и познанике који планирају долазак преко граничног прелаза у Броду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана