Брод: Отворена 43. акварелистичка колонија "Сава"

Срна
Foto: Срна

БРОД- У Броду је изложбом радова са прошлогодишње колоније свечано отворено 43. саборовање акварелиста, на којем учествује 20 академских сликара са респектабилним стваралачким и излагачким дјеловањем из Републике Српске, Србије и Федерације БиХ.

Начелник општине Брод Зоран Видић симболично је сликарки из Бањалуке Јагоди Шестић предао кључ Акварелистичке колоније "Сава", рад вајара Драге Хандановића.

Начелник Видић синоћ је у Галерији у згради Поште поручио да традиција саборовања акварелиста која траје 43 године заслужује посебну пажњу локалне заједнице и шире јавности.

"Част нам је да имамо прилику да угостимо бројне сликаре и традицију на коју смо поносни наставимо преносити на будуће генерације, те повећавати фундус колоније", рекао је Видић.

Видић је додао да се саборовање акварелиста у Броду одржало свих ових година упркос недаћама, што јасно показује одлучност у очувању традиције сликарства на овом подручју.

Директор Туристичке организације Брод Горан Вукојевић каже да ова локална заједница има веома важно мјесто на сликарској мапи региона, а бродска колонија је једна је од најдуговјечнијих на овим просторима и најстарија културна манифестација овог типа у општини.

"Неки од сликара су овдје први пут, они старији долазе деценијама, придружују се нови и увијек је велика радост да их угостимо. Колонија Сава за Брод има огроман значај“, поручио је Вукојевић.

Јагода Шестић, бањалучка сликарка и дугогодишњи учесник бродске колоније, каже да је међу Брођанима и сликарима који долазе стекла много пријатеља.

"Овдје сам долазила и у поратним годинама кад није било струје, воде, када су домове обасјавале свијеће. И тада су нас посјећивали школарци у пратњи наставника, сликали, едуковали се. Били смо тужни због слике Брода из тог времена али смо се увијек радовали идућем доласку. Инатили смо се, давали морал граду, доприносили дешавањима. Остављали смо више слика него што је превиђено. То је најмање што смо као умјетници могли урадити", рекла је Шестићева.

Овогодишња 43. Акварелистичка колонија "Сава" одржава се у организацији општине Брод и Туристичке организације Брод, а сликари ће овдје боравити и стварати до 2. јула.

Акварелистичку колонију "Сава" у Броду покренули су давне 1980. године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед-Хамо Фејзић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана