Брдска трка „Гат 2023”: Спортисти и рекреативци „освајали“ гатачки „Олимп”

Милош Васиљевић
Брдска трка „Гат 2023”
Foto: Уступљена фотографија | Брдска трка „Гат 2023”

ГАЦКО - Заљубљеници у природу, спортисти и рекреaтивци учествовали су јуче у брдској трци “Гат 2023” у близини Гацка, а стазу са успоном дугу 850 метара, успјешно су савладала 44 такмичара старија од 12 година и 20 дјеце.

Најбржи је био Невесињац Урош Гутић, који се на гатачки „Олимп” попео за пет минута и 12 секунди. Други је био његов суграђанин Дејан Жерајић док је треће мјесто припало Гачанину Марку Окиљевићу, баш као и прошле године.

Побједник трке, Урош Гутић члан АК бањалучког Борца  државни је првак БиХ на 5.000 метара.

 - Генерално не трчим овакве стазе, а ова је баш тешка. Дошао сам да покушам нешто направити и успио сам побједом. Било је одлично, доћи ћу и наредне године ако ми то обавезе дозволе - рекао је Гутић похваливши организацију догађаја.

Познати ултра трeјл тркач Дејан Жерајић, нагласио је да је трка пребрза за учеснике што је чини посебном.

- Увијек се радо одазовем на све догађаје у Гацку. Мислим да је ово пун погодак, сви смо уживали, а посебно ме одушевило велико присуство дјеце-  рекао је Жерајић.

У категорији дјеце, најбржи су били Јаков Кандић, Андрија Тепавчевић и Алекса Николић.

Побједницима су уручене награде, а сви учесници добили су на поклон мајице и захвалнице. Награде су добили и најстарији и најмлађи такмичар.

Предсједник удружења „Гат” Саша Николић, истиче да трку организују са циљем промоције брда Гат које је симбол Гацка. Овогодишња масовност и интересовање посјетилаца показује да су на правом путу и да овај догађај може постати традиционалан са учешћем све више такмичара и посјетилаца.

- Задовољни смо што су ове године учествовала и нека позната имена из овог спорта, а посебно што је присуствовао велики број дјеце. Овом приликом се захваљујем школи спорта „Спартакус“  на подршци и сарадњи. Захваљујем се свим данашњим такмичарима и посјетиоцима и честитам побједницима. Промовишемо здрав спортски живот и значај очувања природе -  истакао је Николић.

Предсједник Мјесне заједнице Брљево Обрен Николић каже да постижу циљ, а то је очување сјећања на устанике на Брљеву, промоцију брда Гат, али и промоцију Удружења.

- Овогодишња трка је организована на вишем нивоу од претходне, између осталог и захваљујући нашим спонзорима, којима смо веома захвални. Циљ нам је да свака наредна трка буде за једну степеницу на вишем нивоу организације -  казао је Николић.

Учешће у трци узели су и полазници школе спорта и корективне гимнастике “Спартакус” из Гацка. Њих 85 у пратњи тренера успјешно су изашли на Гат.

 

Лијепе вијести доносе вам

 Addiko banka Banja Luka и Глас Српске.

 

Милан Гутовић, један од тренера школе спорта захвалио је организаторима на позиву и изразио задовољство што су дио ове манифестације.

- Заједно ћемо се потрудити да манифестација буде традиционална и сваке године масовнија. Ове године је ,,трка на Гат” и дио Културно-спортског љета тако да је и тим препознат значај организације саме трке. Оно што је битно још нагласити да се поред спортског и такмичарског дијела истиче и историјски моменат саме локације - рекао је Гутовић и додао да је потребно овај локалитет прогласити од значаја за локалну заједницу и прилагодити га за туристичке посјете, стазе за шетњу, видиковац и слично.

На брдо Гат попео се  и начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

- Ово мјесто је од изузетне важности за историју Гацка и ми морамо да чувамо културу сјећања на наше претке који су овдје изнијели заставу слободе. Организација оваквих догађаја и посјета омладине најбољи је начин промоције Гата - истакао је Милинковић.

Брдска трка “Гат 2023” један је од догађаја у оквиру манифестације “Културно - спортско љето Гацко 2023”, које траје до 19. августа ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана