Братунац: Рекордна потражња за поврћем са имања Нешковића

Срна
Братунац: Рекордна потражња за поврћем са имања Нешковића

БРАТУНАЦ - Породица Нешковић из братуначког села Побрђе, која се бави узгојем расада и поврћа на својим њивама и у пластеницима и има повртларску традицију дужу од једног вијека, ових дана биљежи рекордну потражњу својих производа.


Бојана Божиловић је четврта генерација повртлара у овој породици и каже да ових дана имају рекордну потражњу расада, затим младог лука, салате и других зељастих култура које производе и које су доспјеле за бербу.

"Ми на нашем имању радимо од јутра до мрака, јер је велика потражња за поврћем. Видљиво је да се код људи буди свијест о здравој храни у периоду опште борбе против ширења смртносног вируса, да почињу цијенити село и сељака, а томе је допринијела и обустава рада пијаца, као и смањење увоза поврћа због проблема са превозом", прича Божиловићева.

Она истиче да их ових дана зову из Сарајева и других градова и траже њихово поврће. Каже да влада толико интересовање да би могли продати дупло већу количину од оне коју произведу.

Божиловићева казује да је тужно што људи, а посебно млади, масовно напуштају своја села - здраву средину и природу и одлазе у градове или загађеније средине у иностранству, гдје раде разне послове да би обезбиједили егзистенцију, а ти послови су често много тежи од пољопривредних, које су могли обављати на својим имањима и пристојно живјети.

Eпидемија довела до повећаног интереса за здраву храну

"Жао ми је што се десила епидемија и што је она навела многе да схвате шта значи здравље, и то не само лично, него цијеле популације, али и здравље планете и хране коју користимо. Надам се да ће ова ситуација пробудити многе да више пажње посвете очувању природе и здравља и да ће позитивно утицати на подизање свијести о значају чистоће земље која нас храни и воде коју пијемо", сматра Божиловићева.

Она упозорава да сваки хербицид и пестицид, којима многи прскају баште, њиве и воћњаке, остаје у земљи много година, одлазе у воду и храну.

Божиловићева вјерује да се подршком малим и средњим произвођачима поврћа могу створити услови за производњу довољних количина здраве хране за становнике ових простора и да се тако може спријечити кориштење поврћа и воћа великих произвођача, који користе хемијска средства за производњу и заштиту тих култура.

"Подршка малим сељацима и произвођачима је важна јер нам даје наду и снагу, те улива сигурност да се изборимо за свој опстанак и пласман наших производа узгојених на традиционални здрав начин, у конкуренцији са великим компанијама и увозницима којима је важан само профит", наводи она.

Промовисала породичну традицију на самиту туризма

Расадник "Нешковић", са вишедеценијском породичном традицијом, промовисан је почетком прошлог мјесеца на најпрестижнијем туристичком догађају у региону, "Узакрота травел самит" у Београду, којем је присуствовало 4.400 посјетилаца од којих 600 туристичких професионалаца са Балкана, Блиског истока и из Турске.

"Док су други причали о својим туристичким и авио-компанијама, ја сам представљала своје село и производњу поврћа, своју општину, регију и породице које традиционално производе здраву храну, њихов начин живота, скромност и планове за развој сеоског туризма и пласман наших производа у оквиру туристичке понуде", прича Божиловићева.

Она истиче да "немају много, али то што могу да понуде је право благо за љубитеље здраве исхране и начина живота, као и лијепе и незагађене природе".

Према њеном казивању, након самита јавио јој се већи број учесника којима се допала њена презентација и визија развоја туризма, односно увезивања са пољопривредом, што је побудило њихово интересовање.

Божиловићева се нада да ће то бити корисно за њену породицу и развој сеоског, гастро и еко-туризма у овом крају.

Она је изразила захвалност свом прадједу, дједу, оцу и мајци што су љубоморно одржавали, чували и развијали породичну баштованску производњу и ту љубав преносили на потомке, што су изабрали и нису се стидјели да буду сељаци и произвођачи здраве хране.

"Трудићу се да моју дјецу васпитам и научим како да пазе природу, село, како да узгајају поврће и његују башту, да науче да раде и да буду вриједни и честити људи који ће живјети од свог рада на својим имањима", поручила је Божиловићева.

Она истиче да се у овим тешким временима показује да је човјек најсигурнији када је код своје куће и на своме имању које му омогућава да обезбиједи егзистенцију и остане имун на многе недаће које прате оне који из ко зна којих побуда остављају имања идући напамет да нађу негдје нешто боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана