Босанско Грахово: 33 корисника остварују сталну новчану помоћ

Срна
Босанско Грахово: 33 корисника остварују сталну новчану помоћ

БОСАНСКО ГРАХОВО - Сталну новчану помоћ на подручју општине Босанско Грахово остварују 33 корисника, рекла је Срни Весна Самарџија из Службе за општу управу и социјалну заштиту у овој локалној заједници.

- Корисници остварују и здравствено осигурање али се некима од њих субвенционишу и трошкови електричне енергије - каже Самарџија.

Према њеним ријечима, у Босанском Грахову право на инвалиднину остварује 35 корисника, од којих четири остварује и здравствено осигурање.

- Општина заједно са ресорним кантоналним министарством помаже породиљама и незапосленим мајкама. За свако новорођенче општина даје једнократну новчану помоћ од 500 КМ - каже Самарџија.

Она наводи да на подручју ове западнокрајишке општине нема ниједна цивилна жртва рата.

Према њеним ријечима, општина сноси трошкове здравственог осигурања за ученике и студенте на редовном школовању који то право не остварују по другим основама.

- У потпуности сносимо трошкове превоза ђака који путују у средњу школу у Дрвар. У овој години за ту намјену општина је уздвојила 76.000 КМ, али исто тако помажемо студентима и средњошколцима преко стипендија, одлазака на екскурзије и матуре - објаснила је она.

Према њеним ријечима, локална самоуправа сноси трошкове сахране становника Босанскох Грахова, оних који немају никога од породице.

- Једно лице нам је смјештено у Установу социјалне заштите и за девет мјесеци за те потребе издвојили смо 18.230 КМ - навела је она.

Самарџија је истакла да је општини Босанско Грахово потребна већа и јача подршка ресорног кантоналног министарства али и виших нивоа власти.

- На мјесечном нивоу 1.000 КМ од ресорног министарва се расподијели за једнократну новчану помоћ, што није довољно. Однос кантона према потребама становника је заправо маћехински - истакла је Самарџија.

Она је додала да је општини Босанско Грахово потребан социјални радник који би се бавио проблемом становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана