Босанска Крупа - зелени драгуљ који никога не оставља равнодушним ФОТО

Данијела Бајић
Босанска Крупа - зелени драгуљ који никога не оставља равнодушним ФОТО

БОСАНСКА КРУПА - Надалеко познате љепоте кањона ријеке Уне, врело Крушнице, излетишта Шујновац и Млинчићи, богомоље и друге културно-историјске знаменитости, те парк Зелени отоци лијек су за душу сваког путника намјерника који крочи у Босанску Крупу.

Драгуљ овог малог мјеста, смјештеног у подножју Грмеча, је кристално чиста ријека Уна, чија су острва идеална за камповање, али је и прави рај за риболовце и шетаче.

Шум воде и мали каскадни водопади овај крајишки градић чине савршеном дестинацијом за све којима се ум храни невјероватним љепотама природе.

Путовање у овај град вриједи сваког минута потрошеног времена. Да би се нагледали природе, њене љепоте и чисте воде довољно је прошетати  шеталиштем Кеј, које се налази крај ријеке Уне, испод тврђаве Псет и води све до дрвеног, с једне стране, и жељезног моста, с друге стране. И важи за једно од најљепших мјеста у граду за посматрање модре ријеке, у шта се увјерила и екипа "Гласа Српске" коју је стазама ове крајишке љепотице провео шеф кабинета градоначелника Ернес Халиловић.

Босанска Крупа је богата природним ресурсима које, започиње причу Халиловић, надлежни полако, али сигурно претварају у капацитете како би допринијели развоју туристичког сектора, посебно у погледу одрживог развоја, односно зеленог туризма.   

- Зелени отоци, који су смјештени у срцу овог града, сами по себи су се некако издвојили и постали наш бренд, који чини осам ријечних ада. Оне имају природну љепоту која се не може доживјети нигдје другдје него у Босанској Крупи - казао је Халиловић.

Мале аде постоје од када и Босанска Крупа, док је прича о Зеленим отоцима почела са пројектом прије 11 година, захваљујући којем је уређено то подручје са осам ријечних острва, чији призор одузима дах.

- Сва острва су повезана дрвеним мостовима, направљене су стазе, игралиште за дјецу, теретана на отвореном, али и понуђен угоститељски садржај. Тренутно настављамо са пројектом "Green Islands Tour " који финансирају Европска унија и влада Њемачке, а спроводе GIZ и УНДП. Захваљујући њиховој подршци спојили смо још једну велику аду, на којој се налази спортско-рекреативни центар, и изградили туристички камп, а у фази градње је и санитарни комплекс - рекао је Халиловић.

Босанска Крупа позната је по бројним природним љепотама и феноменима, а једно од њих је, прича Халиловић, врело ријеке Крушнице која је дуга шест километара. Врело је импресиван призор моћи воде, а сама ријека је мирна и чиста. Цијели ток ријеке, гдје се често одржавају такмичења у флај фишингу, је питак и изузетно богат рибом. До врела вози туристички чамац, што овом истоименом излетишту даје посебност и јединствен доживљај природе.

- Поред благодети ријека Уне и Крушнице, свакако бих издвојио Видиковац и Градине. Туристи током посјете могу уживати у бициклизму, планинарењу, а у понуди имамо и зип-лајн. Оно што је највише присутно јесте рафтинг на ријеци Уни и вожња кајаком - казао је Халиловић.

Додао је да овај град у смислу развоја одрживог туризма доста ради на организацији како културних, тако и забавних манифестација које нуде различити садржај гостима. Међу њима су "Уна регата", која представља бренд овог града и окупља око 800 посјетилаца, те традиционална манифестација која траје дуже од 40 година, а ријеч је о трци унским лађама, које се и дан-данас праве у Босанској Крупи.

Спој природног и културно-историјског насљеђа Босанску Крупу чини једним од најатрактивнијих мјеста у окружењу. У овом малом граду у једном дворишту су смјештене и поносно пркосе времену три богомоље - православна и католичка црква и џамија. Оне су доказ заједништва међу становништвом Босанске Крупе.

- Наш град нуди свима понешто. Ми смо богати културно-историјским насљеђем, сви љубитељи културе и историје могу посјетити Стари град и тврђаву Псет - прича Халиловић.

Туристичка понуда не би била овако добра и разнолика да, истакао је Халиловић, град у континуитету не улаже у овај сектор, а примарни циљ је  развој одрживог туризма.

Захваљујући том ентузијазму Босанска Крупа се нашла међу неколико дестинација из БиХ које су испуниле првих 15 услова који им могу донијети сертификат "Green Destinations" и ставити их на мапу најпожељнијих свјетских туристичких дестинација.

- То је само један од доказа да смо на правом путу и даје нам вјетар у леђа да тако и наставимо - казао је за крај Халиловић.

Представљање дестинација

За имплементирање одрживог туризма који се спроводи кроз пројекат "EU4BusinessRecovery", којег суфинансирају Европска унија и влада Њемачке, одабране су дестинације Скакавац, Босанска Крупа, Коњиц, Шамац, Требиње, Национални парк "Козара", Мостар и Жепче, укључујући Завидовиће и Маглај.

Водитељ овог пројекта Данија Криг истакла је да одрживи туризам у БиХ може опстати уколико се укључе сви потребни актери.

- Пројекат са фокусом на извозно оријентисани и туристички сектор имплементира GIZ подстичући отварање нових радних мјеста, те раст и развој предузећа, чиме БиХ постаје конкурентнија на тржишту Европске уније. Подршка се све више фокусира на зелену економију и дигитализацију у одрживом туризму. Одрживог туризма нема, осим ако се не укључе сви актери. То подразумијева власт, локалне заједнице и становништво - истакла је Кригова на радионици у Коњицу.

Координатор пројекта одговорног туризма у агенцији "Green Visions" и партнер у регионалном пројекту "Balkan Green" Тијери Жубер рекао је да су поменуте дестинације из БиХ направиле први корак ка добијању сертификата "Green Destinations", од којих свака има једну лијепу причу, како за локално становништво, тако и за посјетиоце из региона и шире.

- Драго ми да су ове дестинације ушле у топ 100 прича јер су све различите, али имају жељу да на један планиран начин разумију свој туризам како не би дошло до његовог уништавања - казао је Жубер.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана