Болници "Свети апостол Лука" донирана опрема кинеске компаније "Синофарм"

Срна
Болници "Свети апостол Лука" донирана опрема кинеске компаније "Синофарм"

ДОБОЈ - Болници "Свети апостол Лука" у Добоју данас је донирана већа количина личне заштитне опреме компаније "Цхина Синопхарм Интернатионал Цорпоратион", ангажоване на изградњи новог објекта болнице у насељу Усора.

Предаји донације присуствовао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић који је захвалио представницима Амбасаде Кине у БиХ и комапније "China Sinopharm International Corporation ", те нагласио да је у тренутним околностима свака донација добродошла.

"Ово партнерство и пријатељство које функционише кроз примјер пројекта у Добоју је нешто што нам даје за право да можемо рачунати једни на друге", изјавио је новинарима Шеранић.

Он је навео да је задовољан начином како се реализују активности на изградњи новог објекта болнице и да му је ово други долазак на градилиште.

Шеранић је додао да је свака здравствена установа у Српској у епидемиолошкој ситуацији "стуб на свој начин" и да о томе говори и препознавање од предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, која је Орденом заставе са сребреним вијенцем одликовала седам болница у Републици Српској, а једна од њих је и добојска "Свети апостол Лука".

Савјетник за економска и трговинска питања у Амбасади Кине у БиХ Ксиу Ју нада се да ће ова болница бити примјер добре сарадње, које ће у БиХ бити и у наредном периоду.

Помоћник генералног директора Пословне јединице "Цхина Синопхарм Интернатионал Цорпоратион" за централну и источну Европу Јуан Цуангјун рекао је да ова компанија има велико искуство у здравственом сектору и да је током пандемије допремила више од 2,1 милијарду комада медицинске опреме у више од 126 држава.

Директор болнице Младен Гајић рекао је да су данас дониране заштитне маске и одјела вриједности око 11.000 евра.

Изградња објекта болнице на Усори реализује се на основу уговора са кинеским извођачем радова " China Sinopharm International Corporation " и "Shandzi Construction Investment Group ".

Пројекат има три фазе, прва је пројектовање, други изградња и трећа опремање, а носилац израде главног пројекта је добојски пројектни биро "Атриј". Након што је уручен главни пројекат и добијена грађевинска дозвола, добојско предузеће "Грађ-промет" започело је изградњу.

Нова Болница у Добоју један је од најзначајнијих пројеката за град и регију, а представљаће медицински објекат са стационарима за боравак пацијената. Предвиђено је да објекат буде једна цјелина са укупно пет функционалних крила која се раздвајају на спратовима, односно стационарима. Објекат има шест етажа, а предвиђен је и хелидром.

У Добоју су 14. марта прошле године министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор компаније " China Sinopharm International Corporation " Ли Кан потписали уговор о изградњи и опремању нове зграде болнице у Добоју, укупне вриједности 88.568.717 КМ без ПДВ-а.

Исти дан су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг положили камен темељац за изградњу објекта у Улици Николе Тесле у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана