Боља повезаност Горње Марићке и Јутрогоште са Приједором

Снежана Тасић
Боља повезаност Горње Марићке и Јутрогоште са Приједором

Приједор - Мјештани приједорских села Горња Марићка и Јутрогошта добили су асфалт, за шта је град укупно издвојио 292.000 КМ.

Срећу и радост због новог пута нису крили, а сложни су да је инфраструктура кључни фактор за опстанак сеоског становништва.

Члан Савјета МЗ Горња Марићка Момир Стојнић истакао је да ће нови асфалт много значити мјештанима, с обзиром на то да је ријеч о рубном подручју града.

- Асфалт и водовод значе наш опстанак овдје, а и услове за повратак онима који су отишли - рекао је Стојнић.

Мјештанин села које је у петак обиљежило и своју славу и славу цркве Светог Петра Радован Микановић рекао је ће новоасфалтирани пут користити више од 150 домаћинстава.

- Имамо 15 дјеце која овим путем иду до школе, путујемо на посао, а све више туриста долази због цркве брвнаре у Марићки и стабла храста чија се старост процјењује на 600 година - казао је Микановић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је отворио дионицу асфалтног пута у дужини од 500 метара, рекао је да је из градског буџета за тај посао издвојено око 52.000 КМ.

- Ријеч је о пројекту асфалтирања путева у сеоским подручјима, а асфалтирана дионица даље се продужава још три километара, све до такозване банске цесте, која иде од Бањалуке преко Бронзаног Мајдана до Санског Моста - истакао је Ђаковић. Према његовим ријечима, у плану је да се у наредном периоду са тим путем повежу Буснови и Равни Гај.

Разлог за славље уочи Петровдана имали су и мјештани Јутрогоште, који су добили прве километре асфалта од када село постоји. Ријеч је о новоасфалтираном путу у дужини од 2,1 километар, за шта је из градског буџета издвојено око 240.000 КМ.

- Ово је некад било село са много више мјештана, али и данас има домаћина који вриједно раде и дочекали су дуго очекивани дан - рекао је градоначелник.

Мјештани села срећни су због пута у нади да ће се у будућности наставити са асфалтирањем тог путног правца, што ће им бити велико олакшање у комуникацији са градом.

- Наша је жеља да се ови путеви користе за повратак људи, а не да њиме одлазе у иностранство и тамо траже своју будућност - казао је Ђаковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Јутрогошта Бојан Милашиновић каже да је нови асфалт мјештанима, којих има око 300, много више од бетона.

- То је велики корак за наш крај јер се на овај начин отварају нове могућности и перспективе за развој, за одржавање манифестација и за живот села уопште - истакао је Милашиновић.

Водовод

Миленко Ђаковић је најавио и почетак изградње терцијарне мреже и прикључака на водовод Црно врело, тако да ће мјештани Горње Марићке ускоро добити квалитетније услове за живот. Уговор за тај пројекат, вриједан 9,4 милиона КМ, потписан је у фебруару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана