Богослужење 11. јула у сјећање на свештеномученика Јована Возућког

Срна
Богослужење 11. јула у сјећање на свештеномученика Јована Возућког

ВОЗУЋА - У Манастиру Света Тројица - Возућица у општини Завидовићи у ФБиХ у суботу, 11. јула, биће служено вечерње богослужење поводом обиљежавања Светих дабробосанских мученика, међу којима је возућки свештеник Јован Зечевић који је пострадао у логору 1941. године.

Из управе манастира Возућица позвали су Возућане да на дан Светог Јована возућког дођу у овај свети храм на вечерње богослужење у 17.00 часова.

Протојереј-ставрофор Зоран Живковић рекао је раније Срни да тешка историја подучава да страдања српског народа и свештеника, међу којима је Јован возућки, не смије да буде препуштено забораву да би будућност била боља, а страдања никада више никоме поновљена.

Свештеника Зечевића је СПЦ прогласила за свештеномученика и убројала у свештеномученике дабробосанске.

Јован Зечевић рођен је 1895. године у тада Босанском Новом. Завршио је Богословију у Сарајеву, а тамо је био у групи Гаврила Принципа, због чега су га аустријске власти осудиле на четворогодишњу робију тешке тамнице коју је издржао као гимназијалац.

Рукоположен је за ђакона и свештеника 1922. године.

Усташе су га ухапсиле у Завидовићима и у јуну 1941. године одведен је са групом Срба у теретном вагону у Копривницу, а њега су посебно мучили.

Из Копривнице је одведен у непознатом правцу и никад се није вратио.

Манастир Возућица, који је према народном предању задужбина српског краља Драгутина Немањића из 14. вијека, имао је веома тешку и бурну историју. Рушен је и скрнављен, али се увијек побједнички дизао из пепела.

У току своје историје био је посвећен Светом Николи, Покрову Пресвете Богородице и, након обнове на дан освештања 1865. године, посвећен је Пресветој Тројици - празнику који је у народу познат као Духови, под чијим патронатом се и данас налази.

И након посљедњег рата рушевине овог православног храма су девет година обнављане, а Манастир Света Тројица - Возућица поново освештан 25. јула 2015. године.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом најавио је прошлог мјесеца да је у плану да уз обновљени њемањићки манастир Возућица буду изграђени конаци и доведено монаштво.

У овом манастиру већ више вијекова нема монаштва, а идеја о њиховом враћању постојала је 1857. године, када је такође обнављан храм, али се то до данашњих дана није успјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана