Битка за живот “мрвице” обојена љубављу и бригама

Милијана Латиновић
Битка за живот “мрвице” обојена љубављу и бригама

БАЊАЛУКА - Пут од “мрвице” до плавокосе дјевојчице, основца који ниже само петице, за Бањалучанку Неру Шукало и њене родитеље био је испреплетен неизвјесношћу, бригама и одласцима код љекара, али су уз много љубави и упорности савладали све препреке и са осмијехом за “Глас Српске” причају о изазовима пред које их је живот стављао.

Најљепшу животну улогу Милада Шукало заиграла је у септембру 2013. године, када је стицајем околности морала да се породи иако за то још није било вријеме.

- Била је то моја прва трудноћа. Све је било у реду до 30. седмице, када је љекар установио да имам повишен крвни притисак, због чега сам морала у болницу. Ни остали налази нису били добри и морала сам на хитни царски рез. Родила сам дјевојчицу у 31. седмици трудноће, тешку 1.680 грама - присјетила се Милада и додала да је кћерки дала име Нера, по Неретви, ријеци уз коју је одрасла, “богињи која тече”. Најтежи тренутак обојен неизвјесношћу, додала је, био је када се пробудила након царског реза.

- Тада сам осјетила највећи страх јер треба да питам шта је с мојим дјететом. Иза стакла сам видјела супруга Младена и његову сестру како у руци држе телефон и показују ми фотографију бебе. То је најемотивнији тренутак, знала сам да је моја дјевојчица жива - испричала је Милада.

На први сусрет с бебом чекала је неколико дана с обзиром на то да је лежала на интензивној њези у Универзитетском клиничком центру РС.

- Тешко сам се носила с тим. Мајке на свака три часа одлазе у просторију за издајање млијека које бебице добијају преко сонде, јер су још мале и недовољно развијене. Сваки одлазак тамо пратио је страх да ћу чути неку лошу вијест, апарати зује на све стране, видим љекаре како саопштавају новости мајкама, понекад и оне тешке, и све то само уноси немир и страх, а ми мајке као неки тужни ликови идемо ка тим просторијама - казала је ова храбра мајка присјетивши се најтежих 14 дана које су она и њена Нера провеле у болници. Долазак кући био је нова степеница на путу њихове борбе у којој је кроз све битке, раме уз раме са Миладом, корачао и њен супруг Младен, а помоћ и подршка стизали су им од породице и пријатеља.

- Учестали грчеви, плач, одласци на контроле и прегледе обиљежили су прва два мјесеца Нериног живота, а чести одласци у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” били су дио наше борбе прве двије године. Вјежбе које су биле неопходне сваком дјетету тешко падају. Потребно је много стрпљења и наде да дијете све савлада и да будете спокојни. Наша дјевојчица ни данас не воли да је грлимо јако и стежемо, а то је вјероватно посљедица тог периода - рекла је Милада и додала да су иза њене породице регистратори налаза и километри пређеног пута до здравствених установа, али да је њихова мала прича добила срећан епилог. Плавокоса дјевојчица данас је здрава и весела и храбро корача у нове животне побједе. На том путу, осим родитеља који су Нери највећи ослонац, друштво јој прави млађи брат Леон.

Како би заједничким снагама кренули у битке за боље сутра својих малишана, родитељи пријевремено рођених беба у Српској прије четири године и званично су, обиљежавајући 17. новембар, дан посвећен пријевремено рођеним бебама, организовали Удружење “Мрвице”. Оно данас окупља стотине дјевојчица и дјечака који су на свијет стигли прије 37. седмице трудноће. Уздајући се у подршку племенитих људи, ово удружење покренуло је иницијативу за оснивање прве банке хуманог млијека у Српској, а подршка на путу до тог циља стигла је из кабинета предсједнице РС Жељке Цвијановић. Под покровитељством предсједнице, 11. по реду хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, која ће бити одржана 27. децембра, посвећена је покретању банке хуманог млијека, а сви који желе могу допринијети остварењу ове племените идеје тако што ће позвати “м:тел” хуманитарни број 1411 и донирати једну марку.

- Оснивањем банке обезбиједићемо мајчино млијеко за све будуће “мрвице” чије мајке не буду имале млијеко и могућност да доје. Не смијемо заборавити да је мајчино млијеко од пресудног значаја за живот беба, јер не само да је храна, оно је за њих и лијек - истакла је Милада.

Акције

Милада Шукало је и портпарол Удружења “Мрвице” иза којег је много успјешних акција реализованих с циљем обезбјеђења што бољих услова за све будуће пријевремено рођене бебе.

- Уз помоћ племенитих људи, али и републичких институција обезбиједили смо психолошку подршку за мајке чије су бебе на интензивној њези у Универзитетском клиничком центру РС, опремили смо просторије за издајање, затим купили апарат за праћење можданих функција беба, топле креветиће и офтамоскоп - испричала је Милада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана