Бисер Крајине осваја и срца туриста из Европе

Јана Кезић
Бисер Крајине осваја и срца туриста из Европе

НОВИ ГРАД - Довољно је једном чути жубор слапова и видјети њену бистру воду да би човјек остао вјечно заљубљен у ријеку Уну, због чега власници апартмана смјештених на обалама ове љепотице кажу да им се туристи радо враћају и да су смјештајни капацитети увелико попуњени.

Чињеница је да је ова ријека једна од најљепших, али и најчистијих у БиХ, због чега она за Крајину представља оно што и Неретва за Херцеговину - живот. Плаже на обалама ове ријеке у Новом Граду и Козарској Дубици сваког дана су пуне купача, а највеће гужве су викендима када да у ове општине због купања и уживања у чарима чисте ријеке долазе и становници околних општина.

Власник апартмана “Una guest house” у Новом Граду Милош Рајилић рекао је за “Глас Српске” да туристи увелико долазе на Уну и истакао да су викенди попуњени до половине августа.

- Највише имамо домаћих туриста, који су претежно из Бањалуке, Бијељине и Приједора, а осим тога посјећују нас и гости из Њемачке, Чешке, Словеније и Хрватске - рекао је Рајилић. Објаснио је да су капацитети и лани били максимално попуњени, јер су људи због ситуације са вирусом корона били више усмјерени на сеоски туризам и домаће дестинације.

- Купалишта у Новом Граду су пуна, а вода од 21 степен је заиста дивна за расхлађивање - казао је Рајилић.

Слична ситуација је и у апартманима “Унски рај” гдје су рекли да су прошле године доминирали домаћи туристи, због чега се тражило и мјесто више, док овог љета стижу са свих страна.

- Већ сада смо поприлично попуњени за ову годину и задовољни смо како је сезона кренула. Вода је угодна па се на Уни купају чак и дјеца - казали су у “Унском рају”.

Руке задовољно трља и власник “Уна кампа Царић” Дарио Царић који за “Глас” истиче да је овогодишња сезона много боља од лањске.

- Викендица на самој обали Уне, удаљена је од Новог Града свега десет километара, а цијена зависи од броја особа. Дешавало се и да људи траже викендицу за организацију разних прослава, па је цијена у том случају 100 евра - рекао је Царић.

Ова општина се, како каже, налази на таквом географском простору, да јој је у близини Сана, Грмеч, Козара, због чега има све предиспозиције да постане препознатљиво туристичко мјесто, не само код нас, него и у свијету.

- И ове године доминирају домаћи гости, а неријетко нас посјете и кампери из иностранства који свој мир пронађу поред Уне - казао је Царић.

Директор Туристичке организације општине Нови Град Небојша Тодић каже да је Уна потенцијал број један у овој локалној заједници, али је већим дијелом неискориштена.

- У посљедњих неколико година имамо доста помака у развоју туризма који је директно везан за ријеку Уну. Током протекле двије године дошло је до повећања броја смјештајних капацитета, од којих се истичу баш они на обали ријеке - рекао је Тодић.

Повећаном броју посјетилаца, како каже, свједочи и податак да су лани у односу на годину раније имали 250 одсто више туриста.

- Драго нам је да су наша купалишта пуна и трудимо се да утичемо на свијест људи, да се према Уни опходе онако како она заслужује, како би је сачували за наредне генерације - закључио је Тодић.

Риболов

Дарио Царић каже да купање на Уни обично престаје крајем септембра, али да с тим не престају активности на овој крајишкој љепотици.

- Можемо се похвалити да и зими имамо госте, а ријеч је о људима који долазе у риболов. Тако да нама сезона траје читаве године, јер љети имамо туристе који уживају у купању, а зими оне које се баве риболовом - рекао је Царић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана