Билећa: Учионице за основце ускоро топлије

Срна
Foto: Срна

БИЛЕЋА- У Основној школи "Петар Други Петровић Његош" у Билећи завршава се реконструкција система гријања, за шта је издвојено 450.000 КМ, а потом би требало да услиједи обнова фасаде и столарије, најавили су данас представници Владе Републике Српске.

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић рекла је приликом посјете Основној школи "Петар Други Петровић Његош" да је Министарство просвјете означило приоритетним овај пројекат, а Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је на основу тога донијело одлуку да издвоји средства за санацију гријања.

Цвијановићева је рекла новинарима да се у првој фази одвија реконструкција система за гријање, а да би након тога требало да услиједи и обнова фасаде и столарије на школи.

Она је указала на значај тог пројекта јер, како је истакла, за несметано одвијање образовног процеса у школама у Српској морају постојати адекватни услови.

Секретар Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Никола Алексић рекао је да се изводе радови на заједничкој котловници билећке основне школе и оближњег Дјечијег вртића "Будућност".

"Мијења се комплетна машинска опрема и постављају нови котлови на пелет и енергетски ефикасне пумпе, као и радијаторски вентили и дио цијевне мреже унутар и ван објеката вртића и школе", навео је Алексић.

Он је прецизирао да је укупна вриједност инвестиције 450.000 КМ са ПДВ-ом и да се радови изводе у оквиру Развојног програма УН /УНДП/ "Зелени климатски фонд" који реализује то министарство.

Директор Школе Миодраг Парежанин указао је на значај санације система гријања у тој образовној установи након 50 година, јер је постојао застарјели систем на лож уље, истакавши да је комплетна мрежа дотрајала, што је често стварало проблеме.

Он је изразио очекивање да ће ученици и наставници од наредне сезоне гријања имати још топлије учионице, али да радови неће реметити наставни процес.

Парежанин је изразио очекивање да недостатак пелета на тржишту неће проузроковати проблеме за ту школу јер су, како је рекао, већ контактирали снабдјеваче и произвођаче. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана