Бијељински одборници о раду градских установа: Утврдити разлоге и одговорност за лоше пословање

Љ. А.
Бијељински одборници о раду градских установа: Утврдити разлоге и одговорност за лоше пословање

БИЈЕЉИНА - Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су на јучерашњој сједници консолидовани извјештај буџета за 2020. годину, као и извршење буџета за прва три мјесеца ове године, а током расправе о пословању градских предузећа и установа највише пажње је привукао Центар за социјални рад, који је пробио буџет за 60 одсто.

Према подацима Одјељења за финансије буџет града за прошлу годину у износу од 51,2 милиона КМ извршен је скоро у потпуности и то искључиво из сопствених прихода. Одборник СНСД-а Златан Лазаревић рекао је да су судске одлуке које носе тежину од седам милиона марака на терет буџета настале током претходних десетак година.

- Покушај да се то имплементира садашњој скупштинској већини је чисто политиканство. Дио садашњих опозиционих одборника је тада обављао власт и нисам примијетио да су реаговали. Слажем се да је то превелики износ и подржавам тражење законитости у пословању било којег буџетског предузећа или установе, али се не слажем са мешетарењем - истакао је Лазаревић.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Славиша Марковић тврди да је евидентно да је велики број установа чији је оснивач град имао дефицит у пословању.

- Сви смо се сложили да неко мора сносити одговорност за лоше пословање и негативне финансијске извјештаје - каже Марковић.

Говорећи о оптужбама опозиционих одборника о ненамјенском трошењу средстава руководства Центра за социјални рад, шеф Клуба одборника СНСД-а Мирослав Миловановић је рекао да ни на који начин не подржава такве поступке, али је неопходно утврдити шта се ту заиста десило.

- Ко год има неку врсту кривичне одговорности, треба да одговара и неће имати подршку, нити мене лично, нити СНСД-а - рекао је Миловановић. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да створене, а неизмирене обавезе у износу од 1,7 милиона КМ говоре о прекршеној фискалној одговорности појединих јавних установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана