Бијељинске средње школе уводе новитете: Математички и смјер фризер на располагању ђацима

Љиљана Алексић
Бијељинске средње школе уводе новитете: Математички и смјер фризер на располагању ђацима

БИЈЕЉИНА - Будућим средњошколцима у Бијељини, поред редовних смјерова, идуће школске године на располагању ће бити и математички смјер, пословна информатика и смјер фризер.

Гимназија “Филип Вишњић” планира да, осим постојећих смјерова, упише и једно експериментално математичко одјељење. То одјељење, које ће радити по програму престижне Математичке гимназије у Београду, похађаће 16 ученика.

- У наредну школску годину уписаћемо 184 ученика у четири одјељења општег смјера, три одјељења друштвено-језичког смјера и први пут једно одјељење математичког смјера - рекао је директор Гимназије “Филип Вишњић” Бијељина Владимир Шавија.

Према његовим ријечима, иницијатива за увођење математичког одјељења покренута је још прије три године.

- Прије три године поново смо отворили Љетну школу математичара, која се одржава у јуну, и то је била иницијална каписла за формирање математичког смјера у Гимназији јер смо схватили да рад у малим групама из математике и физике доноси много боље резултате - навео је Шавија.

Он је подсјетио да су ученици ове школе Јелена Лазић и Драган Марковић учествовали на европској, односно свјетској олимпијади.

- То показује да имамо талентоване ученике и надам се да ће нови смјер у нашој школи заживјети - рекао је Шавија.

За формирање новог одјељења бијељинска школа је добила сагласност и ресорног министарства.

- Сада позивамо ученике који су добри математичари, физичари и информатичари да се упишу на тај смјер јер ће тако добити могућност развоја и добар основ за даље школовање - рекао је Шавија.

Поред бијељинске Гимназије, нових смјерова у предстојећој школској години биће и у осталим средњим школама на подручју Бијељине. Наставни планови и програми за нову школску годину иновирани су за већину занимања и прилагођени потребама тржишта рада.

Према ријечима предсједника Актива директора средњих школа Душка Ђурића, који је и директор Економске школе у Бијељини, на подручју Семберије биће настављена пракса синергије са привредницима и потребама тржишта рада да се профилишу занимања која су неопходна домаћој привреди.

- Није увијек могуће ићи у корак са потребама тржишта и захтјевима привредне заједнице, али је евидентно да у бијељинској Техничкој школи “Михајло Пупин” сада имамо занимања која су настала управо на тај начин, дакле која су иницирана од стране привредне заједнице с циљем развоја индустрије на територији Семберије - рекао је Ђурић.

Истакао је да је тај искорак направљен у области дрвопрерађивачке индустрије, а интерес постоји и у грађевинској индустрији.

Ђурић наглашава да је један од захтјева привредне заједнице био увођење смјера фризер.

- Тај смјер смо, у оквиру Пољопривредно-медицинске школе, имали прије двије године, а ове године свршени основци моћи ће да га поново упишу - рекао је Ђурић и додао да и Економска школа уводи нови смјер, пословну информатику. Истиче да ће ученици у Бијељини имати велики избор занимања и да ће упис највјероватније бити организован у другој половини јуна.

Усавршавање знања

Талентованим ученицима који покажу завидно знање током школовања пружа се прилика за додатно усавршавање. Већ неколико година организује се Љетна школа математике, која је ове године због пандемије вируса корона отказана. Поред тога, ученици из Бијељине сваке године одлазе и у Истраживачку станицу Петница у Србији, гдје похађају семинар из математике, психологије, физике, биологије и лингвистике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана