Бијељинска Техничка школа “Михајло Пупин” обиљежава значајан јубилеј: Расадник талената већ стотину годину

Љиљана Алексић
Бијељинска Техничка школа “Михајло Пупин” обиљежава значајан јубилеј: Расадник талената већ стотину годину

БИЈЕЉИНА - Бијељинска Техничка школа која носи назив великог српског научника Михајла Пупина може се похвалити оним што мало која школа у Семберији, али и шире, може а то је вијек постојања. За то вријеме изњедрила је многе таленте који су знањем покорили свјетску конкуренцију.

- Вијек постојања ове школе значајан је не само за нашу установу и град Бијељину, него за цијелу Републику Српску - рекао је директор Техничке школе “Михајло Пупин”, Миленко Максимовић, додајући да су за то заслужни сви ученици али и професори који су радили и данас раде у овој установи.

У протеклих неколико година ова школа постала је најтраженија међу свршеним основцима. Тражи се мјесто више на упису, посебно за смјерове електроструке, а постоји и неколико занатских смјерова дефицитарних на тржишту.

- У новој школској години увешћемо нова занимања односно аутоелектричар, аутомеханичар и алатничар. На протеклом уписном року испод црте остало је око 100 ученика, а кроз ова три нова занимања очекујемо да ћемо привући још већи број заинтересованих за занате - рекао је Максимовић.

Будући машинци, саобраћајни техничари, дрвопрерађивачи и електротехничари добиће и боље услове за обављање практичне наставе. При крају је изградња новог објекта с девет просторија за праксу и четири кабинета неопходних за образовање око хиљаду ученика ове школе.

- Објекат ће бити од великог значаја за ученике стручних смјерова, који се образују за занимања за којима све више расте потреба. Нове радионице за обављање практичне наставе свакако ће много значити и ђацима и професорима. Надамо се да ћемо до сљедеће школске године бити у новим радионицама - каже Максимовић.

Један од професора у пензији Јован Василић памти период и када ова школа није носила име Михајла Пупина.

- Дошао сам у ову школу 1979. године која се тада звала Школа ученика у привреди. Настава је извођена у неколико објеката. Осим у просторијама у центру града настава се одвијала и у згради старе Економске школе, након чега смо прешли у зграду гдје се школа и данас налази. Било је пуно часова и ученика, понекада веома тешко за рад. Највећи проблем био је приволити ученике да одлазе на такмичења из физике, али временом је и то постало редовно - каже Василић.

Његова некадашња ученица, а данас професорка математике и информатике у Техничкој школи Нада Васиљевић каже да школу похађа веома много талентованих ученика.

- Многи ђаци освајају бројне награде како на домаћим тако и на свјетским такмичења - рекла је Васиљевићева и додала да је то огроман успјех за школу. Посебно се истиче иноваторска секција чији чланови често добијају награде за иновације и стваралаштво. Успјешне су и друге секције које раде у оквиру школе.

Поводом значајног јубилеја организован је низ манифестација, међу којима је и откривање бисте Михајлу Пупину у кругу школе у Рачанској улици. Одржана је и промоција монографије о Техничкој школи аутора Милана Вељка, Татјане Ђурић-Јосиповић, Тање Лазић, Садика Пазарца и Весне Ђукановић. Наставник историје у овој установи Милан Вељко казао је како је циљ да прича о историјату школе, једној од најстаријих институција на подручју Бијељине, остане документована за будуће генерације.

- Није било лако прибавити историјску грађу која се нашла у монографији и описала вијек стручног образовања и васпитања у Семберији - рекао је Вељко.

Одликовање

Поводом обиљежавања 30 година постојања Републике Српске и прославе Дана Републике, предсједница Српске Жељка Цвијановић уручила је одликовања и признања заслужним институцијама и појединцима.

Орденом Његоша првог реда за посебне заслуге на пољу просвјетне дјелатности и активности којом се доприноси општем напретку и угледу Републике Српске одликоване су четири средње школе међу којима и Техничка школа “Михајло Пупин” из Бијељине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана