Бијељина: Таленат осликан кроз 80 умјетнина

Љиљана Алексић
Бијељина: Таленат осликан кроз 80 умјетнина

БИЈЕЉИНА - Да сликарство у Бијељини има свијетлу будућност, потврђују у Удружењу ликовних умјетника "Свети Лука" којем се прикључује све више талентованих Сембераца, како младих, тако и оних који су се на то одважили тек у зрелим годинама.

- Број чланова повећава се из године у годину и задовољство нам је што је све више младих, али и што наше удружење, које постоји дуже од деценије, поприма регионални карактер јер нам се придружују и ствараоци из сусједних градова - рекао је предсједник удружења "Свети Лука" Панто Пантић.

Осим по стварању умјетничких дјела, познати су и по хуманитарном раду, а Пантић истиче да су ове године учествовали у двије акције дарујући радове у хуманитарне сврхе. 

Ликовни умјетници из Удружења "Свети Лука" представили су се на традиционалној изложби радова која је седми пут постављена у Галерији Центра за културу "Семберија". Ове године представила су се 32 аутора са 80 радова у којима ће посјетиоци моћи да уживају до 20. децембра.

Кустос Галерије Милијанко Михољчић рекао је да дјела излажу бројни ствараоци који нису завршили умјетничку или ликовну академију, али су у области аматерског сликарства постигли изузетне резултате.

- Квалитет радова стваралаца из "Светог Луке" потврда је да нисмо погријешили што им уступамо простор у коме излажу професионални умјетници. Сазријевање појединих умјетника видљиво је из године у годину и имајући у виду квалитет њихових радова, многи од њих својим дјелима могу да парирају професионалцима - оцијенио је Михољчић. 

Јагода Ступар одавно се бави сликарством, а своје мјесто у удружењу пронашла је прије неколико година.

-  Од малена се бавим сликањем иако ме живот одвео на потпуно друге стазе. У посљедњих пет година активно се бавим сликарством, а највише волим да радим портрете техником уље на платну. До сада сам учествовала на три изложбе које организује наше удружење, а на овој сам представила три рада, сеоски пејзаж, икону и портрет сликарке - каже Ступарева. 

Један од новијих чланова овог бијељинског удружења је и млади умјетник Бојан Петричевић, чија је љубав фотографија. Суграђанима се представио двјема фотографијама.

- Сматрам да је умјетничка фотографија на нашим просторима на јако ниском нивоу. Фотографи се не одлучују за тај корак, некако се то данас комерцијализовало. Управо из тог разлога ја сам желио да баш фотографију прикажем на умјетнички начин - навео је Петричевић. 
 

Недостатак простора

Панто Пантић је истакао да Удружење "Свети Лука" и даље нема властити простор за рад, што у значајној мјери отежава њихово дјеловање.

- Надамо се да ћемо у будућности и то питање ријешити - истакао је Пантић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана