Бијељина: Свјетски дан мултипле склерозе

Srna
Бијељина: Свјетски дан мултипле склерозе

БИЈЕЉИНА - Од мултипле склерозе у Бијељини болује 51 лице пријављено у удружењу обољелих од ове болести, а најмлађи обољели је дијете од 12 година, рекао је новинарима предсједник Регионалног удружења обољелих од мултипле склерозе Милорад Чордић.

Ово удружење обухвата осам општина у регији Семберије, Мајевице и Посавине и има 85 чланова, док је број обољелих много већи, каже Чордић.

На Свјетски дан мултипле склерозе у хотелу "Дрина" у Бијељини одржан је скуп на којем су размијењена искуства о болести и терапији, помацима и потребама обољелих у тој борби која погађа и њихову породицу.

"Најтеже ми је када видим младе, још неостварене људе, чији се број међу обољелима повећава, прошле године имали смо четворо младих међу новобољелима, због тога у радим у удружењу", каже Урош Јовичић из Угљевика, који се са мултипле склерозом бори 21 годину. Јовичић је предсједник клуба обољелих у Угљевику који има 10 чланова, од којих шест не могу да се брину о себи.

"Ова болест носи инвалидност, а мислим да је мени помогао рад, као психичко опуштање, да одлажем ту инвалидност", рекао је Јовичић. Он ради на термоелектрани у Угљевику и има могућност редовне рехабилитације и одласка у бању.

"Посао значи много, али ми још немамо ту нормалност у друштву да инвалиди раде, да буду људи који привређују себи, породици и друшту, а не нечији терет", истакао је Јовичић.

Описујући живот са мултипле склерозом, он каже да обољели мора да се навикне да оно што не може да уради и не мора да уради.

"Ја не могу да закопчан дугмад, не нервирам се због тога, закопчаће ми неко", навео је Јовичић свој примјер. Бијељински љекар Миодраг Фемић истакао је на скупу важност физикалне терапије и што чешће рехабилитације за обољеле од мултипле склерозе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана