Бијељина: Пречистач отпадних вода оправдао очекивања

Srna
Бијељина: Пречистач отпадних вода оправдао очекивања

 БИЈЕЉИНА - Пречистач отпадних вода у селу Велика Обарска код Бијељине један је од најуспјешнијих у региону - захваљујући њему је угашено око 25.000 септичких јама у Бијељини које су пријетиле да изазову еколошку катастрофу и загаде извориште питке воде.


Из Градске управе је саопштено да од пуштања у рад 2016. године, када је ово постројење предато на управљање предузећу "Водовод и канализација", погони раде непрекидно 24 часа дневно, а цјелокупан процес се прати помоћу СКАДА система за надзор и управљање.

Инжењер одржавања Саша Бјелица рекао је да ово постројење задовољава све националне и европске правне захтјеве и директиве које се тичу отпадних вода и третирања канализационог муља и истакао да је реализацијом овог пројекта угашено око 25.000 септичких јама у Бијељини које су пријетиле да изазову еколошку катастрофу и загаде извориште воде за пиће.

"Постројење ради на принципу СБР технологије, односно активног муља, са уклањањем азота и угљеника из воде прикупљене посредством градског канализационог система, а капацитета је 40.000 еквивалент становника, са могућношћу проширења капацитета до 160.000. Вода пролази кроз три фазе прераде - механички, биолошки и третман муља", објашњава Бјелица.

Он је појаснио да се механичким третманом вода пречишћава од грубог отпада, а затим у СБР базенима иде на биолошку прераду, те се тако пречишћена испушта у Мајевички ободни канал, а дио воде у виду муља иде на третман дехидратације.

Пречишћена вода која се испушта у канал се контролише два до три пута седмично интерним анализама.

Редовне екстерне анализе квалитета пречишћене отпадне воде, ваздуха и ефикасности постројења врше овлашћене лабораторије и сви досадашњи резултати анализа су били у задатим параметрима.

"Муљ се испитује сваког мјесеца, врше се анализе на присутност тешких метала. До сада су сви испитани узорци били уредни и у границама задатих вриједности. Такав муљ је изузетно погодан као ђубриво за стрна жита и пољопривредни произвођачи могу склопити уговор са `Водоводом и канализацијом` да га бесплатно преузимају за своје оранице", додао је Бјелица.

Он је апеловао да се у канализациони систем не баца чврсти отпад, нарочито влажне марамице, које не могу да се растворе и задају највише проблема у раду пречистача.

Изградњом пречистача, која је трајала од 2013. до 2015. године, направљен је значајан корак у заштити животне средине у Бијељини, а овај пројекат је добио највише оцјене релеватних међународних установа за квалитетну и одговорну реализацију и утрошак средстава.

Ово је био завршни корак изградње система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода, односно, канализационе мреже у Бијељини, јер сам канализациони систем нема сврху ако прикупљена отпадна вода није пречишћена и испуштена у природне водотокове знатно квалитетнија од воде примљене на постројење.

Вриједност изградње износила је нешто више од седам милиона евра без ПДВ-а, а новац је обезбијеђен из донација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана