Бијељина: Опоравило се двоје пацијената, укупно седам позитивних

ГС
Бијељина: Опоравило се двоје пацијената, укупно седам позитивних

БИЈЕЉИНА - Првозаражени вирусом корона данас ће бити отпуштен из карантина јер је контролни налаз по други пут показао да је негативан на вирус корона, а у Бијељини је тренутно код седам лица забиљежен позитиван налаз, саопштено је на данашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације.

- Нулти пацијент из Бијељине, као и његова супруга, данас ће напустити карантине јер су негативни на вирус корона. Јуче смо, нажалост, забиљежили други смртни случај, а ријеч је о старијем пацијенту који је имао више обољења и припадао је кластеру регистрованом у Медицинском институту Бајер. У болничком карантину имамо осам пацијената, од којих су два позитивна, а очекујемо налазе за још осам лица. Укупно је тестирано 89 особа, а 119 лица је у кућном карантину – навела је директор Болнице „Свети Врачеви“ Милица Ловрић.

Она је истакла да је јуче рођена трећа беба у операционој сали у карантину.

- Породиља је дошла из кућног карантина, узели смо брисеве и њој и дјечаку, а они се осјећају добро, без икаквих тегоба – поручила је Ловрићева.

Замјеник градоначелника Бијељине Предраг Јовић најавио је да ће из градског буџета сутра бити издвојено 70.000 КМ за набавку заштитне опреме за Болницу, а да је из средстава које су прикупили привредници већ исплаћено 170.000 КМ за набавку монитора за интензивну његу.

- Наставићемо да помажемо и Болници и Дому здравља јер је важно да заштитимо здравствене раднике, да спријечимо улазак вируса у здравствени систем. Радимо на проширењу капацитета карантина у Основној школи „Вук Караџић“ до 130 кревета јер су лежаји у сали попуњени, па ћемо поставити нове у учионицама. Важно је да овај карантин буде на једном мјесту, како бисмо олакшали рад епидемиолозима, хигијеничарима, људима који достављају храну и другима – каже Јовић.

Он је нагласио да је инспекција јутрос већ контролисала Кванташку пијацу,

како би провјерила да ли се поштују наредбе Градског штаба за ванредне ситуације када је ријеч о хигијени и социјалној раздаљини.

- Кванташка пијаца отворена је од јутрос и у току дана ћемо добити извјештај о томе да ли се поштују прописане мјере. У протекла 24 часа Комунална полиција је затекла свих 77 лица у самоизолацији на њиховим адресама, што је за похвалу. Пошто се приближава највећи хришћански празник – Васкрс, апелујем да се људи не окупљају у великом броју, јер је дозвољено присуство највише четворо људи у једној просторији – додао је замјеник градоначелника Бијељине.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић навео је да се под надзором налази 520 особа.

- Епидемиолошка ситуација у Семберији је стабилна. У карантину на граничном прелазу Рача имамо шест особа, исто толико у Дому ученика, а у Основној школи „Вук Караџић“ 50 лица. Сви се осјећају добро, без икаквих тегоба – истакао је Миловановић.

Према извјештају Одсјека за цивилну заштиту Града Бијељина, на граничном прелазу Рача забиљежен је прелазак 246 камиона, а на Павловића мосту 42.

Полицијска управа издала је један прекршајни налог лицу које се кретало током полицијског часа, док је градски санитарни инспектор издао 12 нових рјешења о изолацији, односно, до сада укупно 148.

А.Д. „Комуналац“ опрао је и дезинфиковао улице 1. децембра, Недељка Чабриновића, Слободана Јовановића, Цетињску, Владимира Гаћиновића, Комитску, Саве Шумановића, Семберских ратара, Шабачких ђака, Херцеговачку, Саве Мркаља, Лазе Лазаревића, Цара Лазара и Улицу Михајла Пупина.

Кол-центар је примио 29 позива, од чега је реализовано 14 захтјева за доставу намирница и лијекова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана