Бијељина: Млади биолози истражују флору и фауну у барском систему Дрине

ГС
Бијељина: Млади биолози истражују флору и фауну у барском систему Дрине

БИЈЕЉИНА - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је данас Еко-центар "Језера" у којем борави 15 студената, чланова Удружења студената биологије БиХ који истражују биолошку разноврсност флоре и фауне у барском систему доњег тока и ушћа ријеке Дрине.

Студенти, заједно са бијељинским еколошким удружењем "Еко-пут", спроводе пројекат "Корак по корак до циља", који финансира ЕУ, а имплементира се у оквиру "Еко-БиХ" пројекта.

Мићић је подсјетио да је на мјесту данашњег Еко-центра некада била дивља депонија, те да је захваљујући одличној сарадњи удружења "Еко-пут" и Градске управе, изграђен еколошко-истраживачки центар.

"Овај центар је од великог значаја за локалну заједницу управо због рада са ученицима основних и средњих школа, младима и студентима, старијим особама, истраживачима и љубитељима природе", рекао је Мићић новинарима.

Мићић је подсјетио да удружење "Еко-пут" сваке године за свој рад, путем јавног конкурса, добија средства од Градске управе за финансирање пројеката удружења грађана.

"Да је ријеч о озбиљној организацији потврда су и бројна признања за најбоље волонтере које су њихови чланови примили од Града Бијељина", рекао је Мићић.

Предсједник удружења "Еко-пут" Сњежана Јагодић Вујић захвалила је Градској управи за подршку и истакла да ће Удружење наставити кампању да се око Еко-центра "Језера" успостави заштићено подручје, које ће омогућити даљи развој еко-туризма, а тиме и повећање број радних мјеста у области "зелене економије".

"То је дугорочан план и због тога је овај пројекат назван Корак по корак до циља, јер сваке године када се уради по нешто, након неколико година имамо јасне и конкретне резултате", рекла је Јагодић-Вујић.

Моника Шафхаузер, члан Удружења студената биологије БиХ, рекла је да од прошле године Удружење врши биолошка истраживања заједно са бијељинским студентима.

"До сада само радили на пољу орнитологије, хироптерологије, херпетологије, ботанике и микологије у којима смо остварили значајне резултате. Осим врста које смо открили, имамо и прве резултате који прате ток различитих врста, али и присутности инвазивних врста на овом простору", навела је она.

Према њеним ријечима, студенти су одушевљени Бијељином и амбијентом у којем раде, стекли су нове технике и знања о врстама које до сада нису имали прилику да виде у другим дијеловима БиХ.

"С обзиром на то да су у питању први резултати истраживања, треба да прође још доста година до коначних резултата о бројности ових врста, одрживости и слично", нагласила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана