Берковићи и Љубиње још збрајају посљедице земљотреса: Оштећено свако пето домаћинство

Милијана Латиновић
Берковићи и Љубиње још збрајају посљедице земљотреса: Оштећено свако пето домаћинство

БЕРКОВИЋИ, ЉУБИЊЕ - Свако пето домаћинство у Берковићима, али и Љубињу, претрпјело је штету од земљотреса, а укупно осам породица напустило је своје домове и санацију чекају код комшија и родбине.

Казали су то за “Глас Српске” челници ове двије херцеговачке општине, нагласивши да је свака помоћ племенитих људи и институција добродошла.

Начелник Берковића Ненад Абрамовић рекао је да је штета пријављена на више од 180 објеката и нагласио да ће коначна бројка, када се све сабере, вјероватно досегнути милион марака.

- Тим Републичке дирекције прегледао је јавне објекте, од укупно седам, шест је безбједно, док зграда у којој се налазе Геодетска управа и Црвени крст није безбједна и они ће морати бити исељени - казао је Абрамовић. Додао је да има објеката на којима се голим оком види да је штета стопроцентна.

Екипе за процјену штете на терену су и у Љубињу, гдје је према ријечима првог човјека те општине Стеве Драпића штета пријављена на 229 објеката.

- Пријаве штете на објектима завршене су у петак. Комисија ће наредних дана обилазити те објекте и процијенити штету. Требаће времена да се све то заврши и да се санира. Треба и новца и стручних људи - казао је Драпић.

Додао је да локална управа једним дијелом наставља да ради у старој згради у дијелу који није оштећен, док ће поједине службе већ од данас бити пресељене у локални хотел, који је општини уступила Влада Српске.

Он је подсјетио да је Влада Српске одобрила по 50.000 марака за санацију средње школе и Дома здравља у Љубињу и додао да је и УНЕСКО одобрио 50.000 долара за школе у Љубињу и Стоцу, те да чекају да тај новац буде подијељен.

Након што су прошлу седмицу лекције савладавали онлајн, чекајући да комисије прегледају школске објекте, основци и средњошколци из Љубиња и Берковића данас се поново враћају у клупе.

Земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру затресао је на Велики петак херцеговачке општине, а након тог најјачег услиједило је још тридесетак земљотреса слабијег интензитета само у току те ноћи. Тло у Херцеговини наставило је да се тресе и наредних дана.

Позив хуманистима

Ненад Абрамовић је упутио апел људима добре воље, хуманитарним организацијама и привредницима да помогну у санирању посљедица. Сви који желе могу помоћи уплатом на рачун број: 5510780002620688 у Уникредит банци, 5620080000242409 у НЛБ банци или на рачун број 5550090000951050 у Новој банци, са назнаком “Помоћ за санирање посљедица земљотреса”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана