Бања “Дворови” вратила се редовним активностима: Туристи похрлили у бисер Семберије

Љиљана Алексић
Бања “Дворови” вратила се редовним активностима: Туристи похрлили у бисер Семберије

БИЈЕЉИНА - Бања “Дворови” у Бијељини отворила је врата домаћим и страним туристима, који ових дана спас од врућина проналазе на пет отворених базена у склопу овог туристичког бисера Семберије.

До тога је довела стабилизација епидемиолошке ситуације и излазак бање из “ковид” система након седам мјесеци. То је потврдио и директор ове јавне установе Милорад Зекић, који је рекао да се због пандемије вируса корона нису могли бавити основном дјелатношћу.

- Надамо се да смо својим доприносом помогли у борби са пандемијом и сада се враћамо нашој другој мисији, а то је рехабилитација пацијената - наводи Зекић. Геотермална вода, природни ресурс којом Бања располаже, користи се у медицинске, али и туристичке сврхе, а Зекић каже да им долазе грађани из свих крајева Српске и околних градова у Србији, а чести гости су и они из иностранства који одмор проводе у родном крају.

- Често наше комерцијалне услуге користе и пацијенти који су се некада лијечили у овој установи. Ко год жели, може доћи - каже Зекић.

Додаје да цијене улаза на базене нису мијењали.

- Остале су исте као и прошле године, пет КМ за одрасле и три КМ за дјецу до 12 година, а они који дођу послије 15 часова улаз плаћају четири марке. Такође имамо и сезонске карте по цијени од 140 КМ за четири мјесеца, од јуна до септембра. За пензионере и синдикалне организације предузећа сезонске карте су 100 КМ - наводи Зекић.

Грађани имају могућност, као и прошле године, да до Дворова путују туристичким возићем, а цијена превоза у једном правцу је једна марка.

- Ове године набавили смо још један вагон, јер смо лани увидјели да су грађани веома заинтересовани да се возе туристичким возићем - наводи Зекић.

Истиче да су мјесечни трошкови Бање око 75.000 КМ. Од градске управе, односно Градског штаба за ванредне ситуације ове године дозначено им је око 170.000 КМ и 10.000 КМ за уређење објекта након изласка из “ковид” система. Посредством Компензационог фонда дозначено им је 200.000 КМ.

- То нам је значајна помоћ да измиримо дуг према радницима у износу једне плате, као и дуговања према добављачима, гдје смо у значајном заостатку. Пандемија је прекинула и одређене инвестиције у Бањи и надамо се да ћемо успјети да добијемо помоћ града који је власник ове јавне установе. У наредном периоду бавићемо се и рјешавањем статуса Бање, односно власништва. Покренућемо иницијативу према Скупштини града Бијељина да се донесе одлука да Влада Српске преузме власништво над Бањом, како бисмо је могли реструктурирати и да то буде здравствено-туристички центар - каже Зекић. Током посљедње посјете Бањи “Дворови” српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да што прије треба ријешити неке претпоставке како би се у Бањи “Дворови” десио велики инвестициони захват, који би јој омогућио да се на најбољи могући начин искористи термална вода, нагласивши да су институције спремне да у наредних неколико година у овај комплекс уложе до 50 милиона КМ.

Уговор са Фондом

Милорад Зекић каже да и ове године имају уговор са Фондом здравственог осигурања РС “тежак” око 310.000 КМ.

- То нам је од великог значаја, посебно у погледу финансија. Након изласка из “ковид” система успјели смо да се релативно брзо организујемо и почнемо са терапијским програмом и амбулантним лијечењем пацијената. Сада имамо тридесетак пацијената на стационарном лијечењу - рекао је Зекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана