Ансамбл “Венац” из Грачанице пред Добојлијама

Срна
Ансамбл “Венац” из Грачанице пред Добојлијама

ДОБОЈ - Играма, пјесмама и обичајима са Косова и Метохије вечерас се у Добоју, у оквиру манифестације “Дани Србије у Српској”, представио Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац” из Грачанице.

Конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић захвалила је Добојлијама за срдачан дочек и за могућност да дође до натпјевавања и надигравања кроз пјесме, игре и обичаје.

“Хвала за подршку коју пружате Србији, мада је то узајамно”, истакла је Маринковићева на отварању манифестације у Центру за културу и образовање.

Организатори манифестације “Дана Србије у Српској”, која траје до 24. октобра, су Министарство културе и информисања Србије уз подршку Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Замјеник градоначелник Добоја Владо Благојевић напоменуо је да је Влада Србије економски присутна у Добоју од мајских поплава 2014. године и подсјетио на бројне пројекте који су реализовани захваљујући средствима Србије.

Директор Центра за културу и образовање Вукосава Софренић изразила је задовољство што је Добој изабран за наступ Ансамбла “Венац” с обзиром на то да баштини годишњу традицију његовања народне игре, плеса и културе кроз рад локалних културно-умјетничких друштава.

Софренићева је истакла да је добојско културно-умјетничко друштво вечерас наступало заједно са гостима из Грачанице.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац” основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Из Приштине је протјеран на Видовдан 1999. године и приморани да привремени смјештај нађе у Нишу.

У октобру 2003. године враћа се и почиње да ради у веома тешким условима у мјесту Чаглавица у близини Приштине. Ту ради до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у тамошњи Дом културе, гдје је и данас.

Повратком на Косово и Метохију успјели су да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.

Током дугогодишњег рада Ансамбл је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и у земаљама региона. Богат репертоар “Венца” чини више од 35 кореографија са Космета. /крај/алу/мсб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана