Ања и Анђела из Дервенте потврдиле да су виртуози за клавиром: Из сваког такта одјекује побједа

Милијана Латиновић
Ања и Анђела из Дервенте потврдиле да су виртуози за клавиром: Из сваког такта одјекује побједа

ДЕРВЕНТА - Ања Сибинчић (11) и Анђела Орландо (13) из Дервенте потврдиле су да су прави виртуози за клавиром освојивши прве награде на Републичком такмичењу музичких школа, а сваки њихов успјех додатни је подстрек на путу ка неким новим побједама.

Најљепше композиције ове двије ученице Одјељења музичке школе у дервентској Основној школи “Никола Тесла” савладавају у класи професорице Маје Ђокић која је најпоноснија када њени ђаци засијају на позорници, јер је, истиче она, сваки њихов успјех, нови извор из којег црпи позитивну енергију за све наредне часове и такмичења.

- Музичка школа”Владо Милошевић” Бањалука била је домаћин такмичења, а у конкуренцији великог броја ученика и основних и средњих музичких школа, који су се представили у неколико дисциплина, Ања и Анђела су освојиле прве награде у својим категоријама. Веома сам задовољна постигнутим резултатом, посебно јер смо радили у другачијим условима због пандемије вируса корона - испричала је за “Глас Српске” Ђокићева.

Чекајући да се пандемија смири и да концертне сале поново отворе своја врата за велике и мале умјетнике, она и ђаци у њеној класи вриједно су радили и учествовали и на онлајн такмичењима у Шпанији, Италији, Русији, Америци и Индији, гдје су углавном освајали прве награде.  Ни то што је корона наставу преселила онлајн и што је у земљотресу крајем прошле године њихова школа оштећена па часове имају у другој школи, није стало на пут вриједним ђацима који гдје год оду свој град представе у најбољем свјетлу. За Ању која је други и Анђелу која похађа четврти разред основне музичке школе Ђокићева има само ријечи хвале.

- Ања је на овом такмичењу свирала комад од Џилока, Менует од Баха и Мале варијације, док се Анђела представила са Сонатином, Етидом и комадом од Бајића. Најважније је да оне воле свој инструмент, то је пресудно, потом слиједи мали проценат талента, да имају оно нешто у себи, а ту су и одговорност и континуирани рад професора са учеником - истакла је Ђокићева.

Млађи ученици, додала је немају трему пред наступе, углавном су срећни и раздрагани и једва чекају да дотакну дирке на клавиру, док старији ђаци имају већи осјећај одговорности па је тако и позитивна трема присутна.

Ањина мајка Јелена Сибинчић рекла је за “Глас” да је поносна на кћерку и истакла да није било лако да она постигне и све школске обавезе и да се спреми за такмичења.

- Ања ужива да свира клавир и то је оно што њу испуњава. Вјежба свакодневно и она и њена другарица Анђела су пуне енергије а уз све то ту је и професорица Маја која из њих успије извући максимум. Велики труд стоји иза сваког њиховог успјеха - казала је Сибинчићева. Додала је да у њиховој породици нико прије Ање није се бавио музиком, а сада готово свакодневно у своме дому имају мини-концерте.

Полуконцертни клавир

Маја Ђокић је истакла да би ученицима Одјељења музичке школе у Дервенти много значило да имају полуконцертни клавир.

- Пијанина на којима вјежбамо су дотрајала и због тога апелујемо на све који могу да испуне ту велику жељу наших малих музичара. Колегиница Милијана Жунић сваке године организује Хуманитарни базар на којем ученици и наставници организују наступе како би сакупили новац за клавир који много кошта. За дјецу је велики шок када оду на такмичења и први пут сједну за велики полуконцертни клавир - рекла је Ђокићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана