Амбициозни планови “Врела Сељани”: Вода са Сокоца напајаће Рогатицу

С. М.
Амбициозни планови “Врела Сељани”: Вода са Сокоца напајаће Рогатицу

РОГАТИЦА - Амбициозни планови комуналног предузећа “Врела Сељани” из Рогатице предвиђају да се са циљем повећања квалитета услуга воде она доведе са око 20 километара удаљеног изворишта Берешко врело у општини Соколац, чија издашност је 170 литара у секунду.

Истиче то директор овог јавног предузећа Александар Вукојичић наглашавајући да је то планирано кроз пројекат “Планирање и унапређење дугорочних потреба за водом у Рогатици”.

- Тиме би се за вијек вјекова ријешио проблем снабдијевања водом Рогатице са знатно већим бројем становника од садашњег. Вода би природним током ишла до базена “Живаљевина” чији капацитет је 1.000 кубних метара, а одатле гравитационо, до свих потрошача без помоћи електричне енергије и одржавања пумпних станица за што се тренутно издваја око 10.000 марака мјесечно - казује  Вукојичић.

У трогодишњем плану пословања за период 2023-2025. године, који су на посљедњој сједници подржали одборници Скупштине општине, између осталог, наводи се да би у Пљешевици, Крвчићима и Доњим Сељанима требало изградити потпуно нову мрежу.

Овом предузећу општина је као оснивач повјерила и послове канализације и одлагања комуналног отпада уз одржавање депоније смећа “Рудине” и градског гробља Лужница у чијем саставу је и Партизанско спомен-гробље.

Вукојичић наглашава да су и у тим областима планирани одређени захвати попут оног на главном одлагалишту комуналног отпада “Рудине” и отварања нових градских гробаља на локацији Рајковина и Пашић кула.

- За те послове већ се припрема просторно-планска документација с предрачуном потребних финансијских средстава - каже Вукојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана